RECENZIA | LUCINDA RILEY MESAČNÁ SESTRA

pondelok 21. decembra 2020

 Duchovná sestra obdarená šiestym zmyslom, milujúca prírodu a zvieratá

Po smrti svojho otca, záhadného milionára tatka Slaného sa Tiggy D'Aplièse intuitívne rozhodne odcestovať na krásnu, no divokú škótsku Vysočinu. Tam prijme prácu, ktorá jej prináša potešenie – stará sa o zvieratá na odľahlom panstve Kinnaird, kde ju zamestnal tajomný majiteľ Charlie. Keď sa Tiggy v novom prostredí zoznámi s múdrym starom Chillym, jej osud naberie nečakaný spád. Chilly jej prezradí, že po predkoch, o ktorých dosiaľ netušila, zdedila nevšedné schopnosti jasnozrivosti, liečiteľstva a intuície. Prezradí jej aj, že svoje korene má hľadať v španielskej Granade. Tam v tieni Alhambry, majestátneho maurského paláca, Tiggy odhalí, čo ju spája s bájnou komunitou gitanos zo Sacromonte, ktorá musela počas španielskej občianskej vojny opustiť svoje domovy a ukryť sa v jaskyniach. Dozvie sa, že jej blízka príbuzná La Candely bola slávnou tanečnicou flamenca.


V piatom dieli Mesačná sestra úspešnej knižnej série Sedem sestier od Lucindy Riley sa vydáme na cestu za svojim pôvodom s najduchovnejším stvorením zo sestier, a to s Tiggy. Odmalička inklinuje skôr k zvieratám ako k ľuďom a to nasmeruje jej ďalšie pôsobenie na odľahlé panstvo Kinniard v škótskej vysočine, kde má za úlohu postarať sa o divé mačky. K rozhodnutiu prijať prácu, možno podhodnotenú k jej vzdelaniu, ju prijme nielen fakt, že túži po pokojnejšom živote v ústraní, ale aj sympatický majiteľ panstva, lekár Charlie. Aj keď je to odľahlý kút sveta, Tiggy sa tam postupne udomácňuje, podobne ako jej divé mačky. Dokonalý dojem narúša len doterný miliardár Zedd, ktorý na panstve dovolenkuje. Keď sa však zoznámi so starým Cigánom Chillym, ktorý jej vidí až na dno duše a tvrdí, že ju po celý čas čakal, kým za ním príde, začne sa odvíjať minulosť jej predkov priamo pred jej očami. 


Do tohto momentu ani len netušila, že po predkoch zdedila okrem počernej pokožky a temperamentu, aj jasnozrivosť a silný dar intuície. Chilly jej rozpovie príbeh jej starej mamy Lucíe, započnúc veľmi ďaleko, až v španielskej Granade pred občianskou vojnou.   Jej domnienky potvrdí aj list, ktorý jej po smrti zanechal Tatko Slaný. Stojí v ňom, že ak chce nazrieť za dvere minulosti, musí prv otvoriť jedny modré pod horou Alhambra, u starej Angeliny. Znenazdajky opustí panstvo, aby utiekla pred potlačovanými citmi k Charliemu a našla svoju rodinu. 


Tam, v španielskej Granade ju čakajú nedopovedané príbehy a nezodpovedané odpovede. Jej stará mama Lucía Albaycínová, prezývaná aj La Candela, známa tanečnica flamenca,  pochádzala z najchudobnejších gitanos a predsa sa jej podarilo dobyť svet tancom. Lucía už odmalička šokovala svoju mamu Maríu svojou vášňou pre tanec, vytrvalosťou a neukojiteľnými ambíciami. Ako malá odišla so svojim otcom Josém pracovať do Barcelony, do baru payos, kde sa tancovalo flamenco. María ťažko znášala stratu synov a teraz aj dcéry, ktorú dlhé roky nevidela. Z Lucíe sa stane známa osobnosť, no ako krajinu zasiahne občianska vojna, uteká so svojim cuadro do Lisabonu. Bez peseta, ale štastní, že si zachránili holé životy, začínajú odznova a prežijú len vďaka Lucíinej vynaliezavosti. Jej arogancia a šarm im otvárajú dvere všade, kam sa pohnú a čoskoro spia v najlepších hoteloch a jedia to najlepšie jedlo. Jej vynaliezavosť sa mi páčila, vedela akúkoľvek situáciu uhrať tak, aby z toho vyšla víťazne. Začínala v špinavých zapáchajúcich baroch a prepotených kostýmoch a dotiahla to tak vysoko, že si pritom nevšimla, že jej láska Meñique sa jej čím ďalej tým, viac vzďaluje a opúšťa nielen ju, ale aj celé ich quadro. Zanechá jej však "darček"...a asi tušíte, ako to celé súvisí s Tiggy :-) 


V knihe Mesačná sestra sa súbežne striedajú prítomná dejová línia v hlavnej úlohe s našou milou Tiggy, s minulou, kde dominuje predovšetkým Lucía a jej mama María. Ak by ste sa ma opýtali, ktorú som si užívala viac, tak možno by som odpovedala, že z prvej polovice ma viac bavila súčasnosť, Tiggy a jej dosť podozrivo psychodelický nápadník miliardár Zedd. Iritoval ma od samého začiatku a čakala som, ako sa to napokon vyvinie so ženatým Charliem. Ako sa dej postupne preklenul z detských čias Lucíe do jej dospelosti a naplno rozbehnutej kariéry, viac ma chytilo rozprávanie z pohľadu gitanos. Ich zvyky, tradície a spôsob života v jaskyniach pod Alhambrou nie sú len výmyslom tejto knihy, ale realitou. Neviem si to celkom triezvo predstaviť - žiť v jaskyni, kde je dlážka udupaná hlina a kde voda z kohútika je niečo ako zázrak a vymoženosť len pre bohatých bielych payos. V príbehu Lucíe sa udialo toho toľko, že sa nedalo ostať voči tomu imúnny a aj mňa zlomila nezlomnosť La Candely. Tancovala doslova až do posledného dychu a aj keď rodinu obetovala za kariéru a neštastnú lásku zo seba dostávala tancom na pódiu, nezazlievam jej to. Niektorí ľudia nie sú stvorení pre tichý rodinný život, ale chcú od života viac a viac a viac. Presne taká bola Lucía. Nestačilo jej dobyť rodné Španielsko, ba ani susedné Portugalsko. Ani Južná Amerika ju nezastavila. Ba ani New York. Až vlastné srdiečko. 


Zakaždým, keď dočítam knihu o jednej zo sestier, poviem si - táto bola najlepšia. Tentokrát si za tým budem stáť a aj keď som čakala čosi iné zo španielskej histórie (ako bol opis života gitanos), aj tak sa mi tento diel páčil najviac a prečítala som ho v celku súvisle. Bavilo ma hlavne rozprávanie zo života Lucíe. Ale ani Tiggy nebola nesympatická, práveže veľmi milé žieňa, také skromné a vnímavé.  Zo stestier som si myslela, že najviac sa mi páči Star ale možno som sa mýlila, lebo v Tiggy sa vidím viac. Má dobre rozvinutú intuíciu a neraz ju to zachránilo a niečo podobné sa mi tiež stalo. S touto knižkou precestujete opäť riaden kusisko sveta a dostane sa vám pod kožu. Ako sa napokon Tiggy rozhodne - ostane pri znovubjavenej rodine v Španielsku alebo sa vráti do Škótska? To vám prezradí Lucinda Riley :-)


Moje hodnotenie: ★★★★


 Doteraz vyšlo:

Sedem Sestier
Búrková sestra





Zverejnenie komentára