RECENZIA | DAPHNE DU MAURIER REBECCA

nedeľa 6. decembra 2020

Hlavná hrdinka románu sa na francúzskej Riviére zaľúbi do príťažlivého a zámožného Angličana Maximiliana de Winter. Ľúbostný vzťah zakrátko spečatia manželským sľubom a zdá sa, že mladá manželka si rýchlo zvykne na nový domov na romantickom anglickom pobreží. Netuší však, že na jej šťastie čoskoro začne vrhať tieň tajomný prízrak Maximovej prvej ženy – nebohej Rebeccy. Vo vytváraní stiesňujúceho ovzdušia nemalú úlohu zohráva komorná, pani Danversová, ktorá je presvedčená, že nikto nemôže a nesmie nahradiť predchádzajúcu šarmantnú a vo všetkom dokonalú pani domu. Neštíti sa pritom nijakých prostriedkov, aby novej manželke strpčila život. Čoraz ponurejšiu atmosféru podfarbuje zlovestné hučanie mora, ktorého vlny skrývajú pochmúrne rodinné tajomstvo. Podarí sa novej pani de Winterovej zistiť pravdu a vystúpiť z tieňa svojej predchodkyne?

Autor: Daphne du Maurier
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 432

 Daphne du Maurier možno právom radiť ku klasike. Britská spisovateľka si získala uznanie literárnej obce predovšetkým novelami Hostinec Jamajka, Francúzova zátoka či Rebecca, ktorá vyšla v roku 1938. Jej diela sa často okrem romantickej línie, vášnivých citov a zaujímavého prostredia vyznačujú istou dávkou mysterióznosti s prvkami thrilleru. Rebecca je toho jednoznačne dôkazom. 

Dej otvára slnečná scenéria francúzskej riviéry. Tu, medzi lepšou spoločnosťou sa naša hlavná hrdinka zoznámi s bohatým anglickým džentlmenom Maxom de Winter. Ich spoločenské postavenie je diametrálne odlišné, napriek tomu sa do seba zaľúbia. Narýchlo sa vezmú, aby mohli odcestovať na Maxovo panstvo Manderley na Cornwallskom pobreží. Majestátne sídlo, početné služobníctvo a komorná pani Denversová zneisťujú našu hrdinku. Prvotné šťastie mladomanželov vystriedajú pochybnosti. Odvšadiaľ z mohustných stien domu vrhá tieň Maxovej nebohej manželky Rebeccy. Jej komnata ostala nedotknutá i po jej smrti a komorná ju udržiava, akoby sa mala Rebecca vrátiť. Snahy pani Denversovej ponížiť a pokoriť novú pani domu sú sofistikované a psychologické. Neštíti sa žiadnych praktík. Jej intrigy naštrbávajú už tak krehký vzťah novomanželov. Nikto totiž nemôže v jej očiach nahradiť dokonalú bytosť akou bola pre ňu od narodenia Rebecca - muži ju tajne zbožňovali a ženy jej závideli. Bola tak krásna, až to vyrážalo dych....

Ale ako vlastne zahynula? Je možné, že ju Max stále miluje? A prežije ich láska aj bolestnú a šokojúcu pravdu?

Maurier sa majstrovsky vyhrala s psychológiou postáv, samozrejme nechýbajú podrobné opisy. Niekoho to môže nudiť, ale ako vravím klasika je klasika. Azda najväčší prerod zažije naša hlavná hrdinka. Zo skromnej, utiahnutej a naivnej dievčiny sa pod vplyvom ťaživých udalostí stáva rozumná a sebaistá žena. Žena, ktorá koná z lásky. Rebecca sa v diele zjavuje skôr ako prízrak a to mu dodáva dusnú, napätú a ponurú atmosféru, miestami mystickú. Zámožné sídlo a jeho tajomstvá, vlny bičujúce o skalnaté pobrežie a podivné zvraty len dotvárajú čitateľov zážitok. Nechýbajú momenty prekvapenia až do samého konca. Odporúčam pre všetky milovníčky histórie, impozantných sídiel, intenzívnych citov a tajomna, ktoré so sebou nesie prostredie anglického panstva.


Na Netflixe je dostupný aj rovnomenný film, ale stále doporučujem najprv prečítať knihu a až tak si pozrieť film, pre porovnanie. Vo filme je koniec pridaný, ďalej už neprezradím. 


Ešte mám pre vás jeden tip a tým je Zápisník knižkomila. Odteraz si môžete zaznamenávať všetky krásne myšlienky, spomienky a zážitky z čítania svojich obľúbených kníh.  V tomto knižnom zápisníku si na ne posvietite spolu s uznávaným knižným pomocníkom – svätojánskou muškou menom KnižkomilAž 80 kníh si viete takto detailne evidovať, plus v zápisníku sú aj pekné citáty z kníh, rady a kvízy. Okrem paperback viazania je k dostaniu aj v pevnej väzbe.


Moje hodnotenie: ★★★★






Zverejnenie komentára