RECENZIA | NICOLAS Barreau Úsmev ženy & Paríž je vždy dobrý nápad

nedeľa 20. decembra 2020

Aurélie je mladá majiteľka parížskej reštaurácie a je nešťastná: z ničoho nič ju opustil priateľ. Blúdi Parížom a v malom kníhkupectve objaví román, ktorého prvé vety presne opisujú nielen jej reštauráciu, ale dokonca aj ju samu. Aurélie, očarená knihou, ktorá jej pomohla prekonať smútok z rozchodu, si vezme do hlavy, že musí stretnúť autora a zistiť, odkiaľ ju pozná. Lenže spisovateľ, anglický džentlmen, je čudák a samotár, ako sa Aurélie dozvie od jeho francúzskeho redaktora. Dostať sa k nemu bude, zdá sa, nemožné. Ale Aurélie je ctižiadostivá žena...

Autor: Nicolas Barreau
Vydavateľstvo: zelenykocur.sk

Aurélie Bredinová je majiteľkou reštaurácie v malebnej parížškej štrvti. Jedného dňa ju opustí dlhoročný priateľ Claude a zhodou náhod (alebo osudu?) sa ocitne v kníhkupectve, kde sa jej do rúk dostane kniha. Kniha, ktorá jej navždy zmení život. Nevie sa od čítania odtrhnúť a v deji nachádza samú seba. A to doslova! Román od anglického spisovateľa Roberta Millera totižto nielenže verne opisuje jej malú reštauráciu ale aj ju samú, a to rovno v jej obľúbených šatách. Zaumieni si, že sa k autorovi dostane stoj čo stoj. Tu ale začína pravá romantická komédia, priamo v srdci Paríža, meste zamilovaných. O sled náhod, stretnutí a nekončiacich nedorozumení tu nie je núdza. Vypátrať ale samotárskeho Angličana nie je vôbec jednoduché. André Chabanais, priemerný šéfredaktor pracujúci vo vydavateľstve, sa zaľúbi do Aurélie na prvý pohľad. Jej záujem je však čiste priamočiary a posiela autorovi svojej odteraz najobľúbenejšej knihy list a to prostredníctvom jeho vydavateľstva. Kto by ale tušil, že Robert Miller v skutočnosti vôbec neexistuje a ten nenápadný redaktor pán Chabanais je tým vtipným a duchaplným spisovateľom, ktorý sa vpísal do sŕc krásnych žien, na čele s Aurélie? Hon na rozkošnú majiteľku reštaurácie započne a André sa zamotáva do spleti vlastných lží čoraz viac. Dokáže sa mu vôbec vymaniť? Lepšie povedané, chce to?

Úsmev ženy je oddychové čítanie na odľahčenie mysle pre všetky vekové kategórie. Dej sa točí prevažne okolo našich hlavných postáv, samozrejme Paríža a dobrého jedla. Mierne komediálne prvky dodávajú knihe ľahkosť a hravosť, čítanie je zábavné a nenáročné. Určite túto knihu nevynechajte, ak máte radi jemnú romantiku, francúzsku kuchyňu a potulky Parížom!

Moje hodnotenie: ★★★★


Rosalie Laurentová je majiteľkou malého čarovného papiernictva v parížskej štvrti St. Germain a nemala by nič proti tomu, keby si ľudia častejšie posielali pohľadnice. Jej špecialitou sú totiž blahoželania, ktoré vyrába vlastnoručne na želanie zákazníkov. Iba pri vlastných želaniach nemá mladá grafička veľké šťastie. Každoročne v deň svojich narodenín zhodí Rosalie z Eiffelovej veže jednu pohľadnicu so svojím prianím – no zatiaľ sa jej ani jedno nesplnilo.


Rosalie je sympatická hrdinka od prvej strany románu.  Je taký snílek, idealista a rojko v jednom. Má rada Paríž, jeho vôňu, čaro uličiek a samozrejme croissanty :) Pevne si stojí za svojimi snami, nasleduje ich a slepo im verí, aj keď sa na ňu doteraz neusmialo šťastie tak, akoby si predstavovala. Jedného dňa do jej maličkého papiernictva v srdci štvrti Saint Germain vkročí svojský starší pán a zhodí jej stojan s pohľadnicami. Malá nehoda rozpúta sled udalostí veľmi rýchlo. Nie je to nik iný ako slávny autor kníh pre deti Max Marchais a chce aby Rosalie ilustrovala jeho najnovšiu knihu. Modrého Tigra. Pre Rosalie je to splnenie obrovského sna. Odjakživa milovala všetky možné odtiene modrej a možno aj preto v tom vidí akúsi spriaznenosť. Z Maxa a Rosalie sa postupne stávajú dobrí priatelia, rozumejú si a nájdu útechu v osamelých životoch v spoločných konverzáciách. Dokonca sa mu Rosalie zdôverí aj so svojim tajomstvom pri príležitosti jej narodenín. Každý rok sa v tento deň vyberie na Eiffelovu vežu a zhodí z nej pohľadnicu so svojím prianím. Jedným z jej snov bolo večerať v reštaurácii Jules Verne priamo na Eiffelovke, a to jej Max chtiac nechtiac splnil, keď ju pozval na večeru pri príležitosti vydaní knihy. Modrý Tiger zožne nemalý úspech a získa prestížnu cenu za detskú literatúru, i čestné miesto v jej malom papiernictve. Veci sa však závratne skomplikujú, keď do obchodíku vtrhne mladý profesor literatúry a podarí sa mu - ako inak zhodiť stojan s pohľadnicami. Dotyčný Američan je presvedčený, že príbeh o Modrom Tigrovi patrí iba jemu. Obaja sa snažia vypátrať pravdu a asi vás neprekvapí, že sa situácia mierne zamotá, ale nakoniec nájdu aj to, čo nehľadali. Nielen pravdu, ale aj lásku...a možno ešte čosi, nechajte sa prekvapiť :-)


Autor so svojím typickým francúzskym šarmom neodolateľného romantika znovu dokázal oživiť Paríž pred vašimi očami pomerne jednoducho a čarovne. Prevedie vás Parížom lepšie ako akýkoľvek sprievodca, užijete si dávku francúzskej romance a pri srdiečku vás zahreje sladký happy end. Neváhala by som ani minútu, pretože.... Paríž je vždy dobrý nápad!


Moje hodnotenie: ★★★★




Zverejnenie komentára