RECENZIA | LUCINDA RILEY TIEŇOVÁ SESTRA

streda 29. apríla 2020

Po náhlej smrti milovaného otca – tajomného miliardára, ktorého jeho šesť dcér volalo tatko Slaný, sa jedna z nich, Star D'Aplièse, ocitne na životnej križovatke. Otec adoptoval svoje dcéry z rozličných kútov sveta. Každej z nich zanechal indíciu, podľa ktorej sa môžu dopátrať skutočného pôvodu, no Star – najzáhadnejšia zo sestier – sa zdráha vykročiť z bezpečia nerozlučného vzťahu so svojou sestrou CeCe. V zúfalstve sa rozhodne nasledovať prvú stopu, čo jej zanechal otec. Tá ju zavedie do londýnskeho antikvariátu a otvorí jej cestu do celkom iného sveta...
Sto rokov pred týmito udalosťami sa tvrdohlavá a nezávislá Flora MacNicholová zaprisahala, že sa nikdy nevydá. Je šťastná a vo svojom domove v krásnej Jazernej oblasti, kde žije neďaleko svojho idolu, slávnej spisovateľky Beatrix Potterovej, sa cíti bezpečne. Okolnosti, ktoré nemôže ovplyvniť, ju zavedú do Londýna, do rodiny jednej z najznámejších dám salónov edwardovskej spoločnosti Alice Keppelovej. Flora musí voliť medzi vášnivou láskou a povinnosťou k rodine, no zistí, že je iba pešiakom v hre – a pravidlá tej hry poznajú iba iní — až kým jej stretnutie so záhadným džentlmenom neodhalí odpovede na otázky, po ktorých celý život pátrala. Čím viac sa Star dozvedá o Florinom obdivuhodnom živote, tým väčšmi je odhodlaná vykročiť na cestu objavovania, až napokon vystúpi zo sestrinho tieňa a otvorí sa novému životu.
Tienova sestra kniha recenzia
Autor: Lucinda Riley
Vyadavateľstvo: Tatran
Originál: The Shadow Sister
počet strán: 492

Tieňová sestra je tretí diel historicko-romantickej ságy Sedem sestier od Lucindy Riley. Pre každú zo sestier je typická určitá vlastnosť a smer, akým sa uberú za vlastným osudom. Tentokrát sledujeme osud najtichšej a najutiahnutejšej sestry Ateropé, skrátene Star. V gréckej mytológii je Asteropé najmenej známa, zatieňujú ju iné hviezdy Plejády, a tak je tomu i v Starinom živote. Kým ona je skôr výborný poslucháč a literárny talent,  sestra Cece je jej vonkajším hlasom. Ako sa dopĺňajú, tak si aj ubližujú. Ich zvláštny vzťah a vzájomná závislosť či symbióza ich nakoniec dovedú každú na vlastnú cestu.

Dub a cyprus nerastú v tieni jeden druhého.

Naoko nevýrazná Star začína pátrať po svojom pôvode po smrti svojho nevlastného otca. List od  tatka Slaného ju navedie do kníhkupectva v srdci Londýna, ktoré vlastní excentrický no dobrosrdečný mužík menom Orlando. Postava Orlanda sa mi zdala skutočne úsmevná a bavila ma, najmä pre jeho cit k vzácnym knihám a doslova neposednej mysli, skákajúc ustavične z jednej témy na druhú. Jeho brat Myšiak bol typickým protikladom výrečného a výstredného Orlanda. Mĺky a odtažitý. Spočiatku jednoduchá zápletka sa začne výrazne zamotávať a vy sa musíte sústrediť, aby ste si nitky vedeli pospájať i bez pomoci autorkinho rozuzlenia. To prichádza pozvoľne, postupne sa odhaľujú rôzne premlčané fakty z minulosti, vyťahujú sa kostlivci zo skrine a nechýbajú ani dejové zvraty a troška napätia.



Ako súvisia denníky Flory MacNicholovej z Jazernej oblasti, ktorá žila sto rokov predtým, s tajomstvom o Starinom pôvode? Nájde Star nakoniec odpovede, a pravdu nielen o svojom pôvode, ktorá tak dlho ostala skrytá pod povrchom? A čo je dôležitejšie - prijme ju? 

Nič neostane rovnaké naveky - a najväčšou chybou, akej sa môže človek dopustiť je očakávanie, že to tak bude. Zmena príde, či si to želáme alebo nie, a to rozličnými spôsobmi. A prijímanie zmeny je základom pre dosiahnutie radosti zo života na tejto planéte. 

Nezávislá a tvrdohlavá žena ako Flora, si prešla v svojom živote bolestivými pádmi, i vzletmi. Pre čítaní jej denníkov nielen Star ale i bežný čitateľ nadobúda pocit, že prežíva trápenia svojich postáv spolu s nimi. Keď sa im darí, usmieva sa, pri ich sklamaniach doslova cíti ich bolesť. Flora si skutočne vytrpela viac ako dosť a i keď za niektoré veci si mohla sama svojou zarytou morálkou, bolo mi jej ľúto. Stala sa nevinnou bábkou v hre, ktorej pravidlá poznali všetci naokolo okrem nej. Takto oklamaná a sklamaná sa utiahla do ústrania, ale nie nadlho. Práve tu bolo naviac trpkých odhalení a napätých zvratov. Postava Flory mi bola sympatická aj keď spravila v živote zopár chýb. Autorkin rozprávačský talent vás pozvoľne vťahuje do deja, do podrobna opisuje i tie najprirodzenejšie pohnútky a myšlienky. Z môjho pohľadu,  povahy oboch predstaviteliek a ich predstavy o ženskej nezávislosti sa v mnohých bodoch križovali. Dokonca sa v knihe stretávame aj s postavou Beatrix Potterovej, známou autorkou detských kníh, či kráľom Edwardom VII., tzv. Králičkom. Ako súvisí postava Star, či skôr Flory s anglickým šľachtickým dvorom, neprezradím, lebo by ste prišli o čitateľský zážitok.

Aby to bola správna romanca- nechýba ani dávka lásky, odpustenia, znovuobjavenia zmysla života a samého seba. 

Oproti predchádzajúcim dielom, sa nenachádzame v ďalekých exotických krajinách, ale na malebnom anglickom vidieku, čo pre mňa ako milovníčku viktoriánskeho Anglicka je viac ako atraktívne. Lucindin vycibrený štýl neuberá na čare knihy ani napriek rozsiahlym opisom prostredia, nevyhýba sa  hlbšími témam zasadeným do reálie danej doby. 

Star sa vymaní z osídiel svojich vlastných limitov i z ochranných krídel svojej nevlastnej sestry Cece. Nájde tak nielen stratenú rovnováhu a vnútorný hlas, ale i lásku a rodinu.

Moje hodnotenie: ★★★★

Teším sa na pokračovanie Perlová setra, sledujúce osud sestry Cece. Podľa anotácie sa vyberieme do búrlivých dejín Austrálie a juchovýchodnej Ázie. 

Doteraz vyšlo:
Sedem Sestier
Búrková sestra
Tieňová sestra









Zverejnenie komentára