RECENZIA | Hostinec v Ivy Hille

piatok 10. apríla 2020

Vitajte v anglickej dedinke Ivy Hill, kde ľudí spájajú pevné priateľstvá, kde láska kvitne a tajomstvá čakajú na svoje odhalenie…
Srdcom dedinky Ivy Hill je zájazdný hostinec The Bell. Po náhlej smrti majiteľa sa jeho vedenia zdráhavo ujíma mladá vdova Jane Bellová, ktorá o podnikaní nevie vôbec nič. Keďže v stávke je živobytie celej dediny a Jane má na krku veľkú pôžičku, musí nájsť spôsob, ako hostinec zachrániť.
Hoci má so svokrou Thorou, bývalou hostinskou, napätý vzťah, obracia sa s prosbou o pomoc práve na ňu. Thore, ktorá hľadá nový zmysel života, sa do cesty pripletú dvaja muž z jej minulosti. Ona sa už dávnejšie zaprisahala, že sa znova nevydá; podarí sa jednému z nich presvedčiť ju, aby láske ešte dala šancu?
Tlak z banky narastá a Jane sa pokúša odhaliť pohnútky niekoľkých mužov, vrátane záhadného cudzinca, ktorí o podnik prejavujú zvláštny záujem. Podarí sa Jane a jej priateľom prinavrátiť život hostincu i jej prázdnemu srdcu?

Hostinec v Ivy Hille recenzia
Autor: Julie Klassen
Vydavateľstvo: i527.net
Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com
Historický román Hostinec v Ivy Hille z malebného anglického vidieka vás zavedie do bežných strastí a starostí obyčajných ľudí. Ušľachtilá Jane Bellová zdedí po smrti svojho mladého manžela zájazdný hostinec Zvon (The Bell). Utiahnutá a nesmelá dievčina zo začiatku zatvára oči pred narastúcimi problémami a dlhmi, ktoré zdedila spoločne s majetkom. Jej nevšímavý prístup sa zmení vo chvíli, keď pochopí, že od nej závisia životy nielen jej zamestnancov, ale i celej dedinky. Sledujeme premenu neostrieľaného dievčatka na rozhodnú a nebojácnu bytosť. Spoločne so svojou neprístupnou spurnou svokrou Thorou a švagrom Patrikom sa snažia svoju situáciu zachrániť. Ruku k dielu na záchranu pridajú  aj zamestnanci a obyvatelia Ivy Hillu. Na scéne sa objaví zámožný podnikateľ James Drake a je citeľné, že mu Jane nie je ľahostajná. Tajomný podkúvač Gabriel Locke, priateľ jej nebohého manžela, je Jane tiež neustále na blízku, chráni ju a radí jej, no sám si stráži svoje súkromie. Nielen on, ale všetci majú svoje tajomstvá. I večne prísna a upätá Thora v sebe skrýva omnoho viac ako sa na prvý pohľad zdá, podarí sa jednému z jej dvoch nápadníkov roztopiť jej životom sklamané ochladnuté srdce? A čo priateľky Rachel a Mercy, ktorých staromládenectvo dostalo až na okraj spoločnosti a finančných možností?

mapka Ivy Hillu

Každá z postáv v sebe skrýva nesplnené predstavy, sny a nenaplnené túžby. Fiktívna dedinka Ivy Hill je ako miska naplnená osudmi bežného obyvateľstva, kde sa romantika súbežne zlieva s banálnymi i existenčnými problémami, až príliš reálnymi v danej dobe.


Julie Klassen, autorka historických románov, miluje všetko okolo Jane Austenovej a Jany Eyrovej. Jej štýl ostáva autentický, tempo je síce pomalšie a lyrické opisy sú početné na každej stránke knihy, neychýbajú však dejové zvraty a dokonale premyslené prepojenia postáv. Hostinec v Ivy Hille je prvou časťou trojdielnej Ságy a už teraz sa teším na pokračovanie, aktuálne sú do slovenského jazyka preložené aj ďalšie diely Panie z Ivy Cottage a Nevesta z Ivy Green


Moje hodnotenie: ★★★★



1 komentár