RECENZIA | MICHAELLA ELLA HAJDUKOVÁ DRACULOVA ŽENA

nedeľa 3. mája 2020


Kto bol Dracula? Transylvánsky upír, krutovládca, či národný hrdina? Ak čakáte niečo na štýl "Stokerovky", sklamem vás. Kniha Draculova žena od Michaely Elly Hajdukovej je lahôdka, ktorú zhltnete na posedenie!

Draculova žena kniha recenzia
Autor: Michaela Ella Hajduková
Vydavateľstvo: Motýľ
Počet strán: 288
Kúpite na: preskoly.sk

Môj prvý výber z autorkinej knižnice padol na román Draculova žena. Fascinujú na všetky legendy, dokumenty, knihy i fakty okolo postavy valašského krutovládcu Vlada Tepesa. Voľba bola preto viac než jasná, zahryzla som sa do nej akonáhle mi prišla. A nešlo sa od nej odtrhnúť.

Kniha spája súčasnú realitu s fantasy veľmi plynulým a zaujímavým štýlom. Aby to nebolo stále málo, nechýba ani mystika, história a ťažká romantika.

Dej knihy začína veľmi jednoducho, no postupne naberá na obrátkach a ku koncu už nadobúdate pochybnosti, či čítate tú istú knihu Z nevinného výletu skupinky mladých ľudí do čarovnej Transylvánie v Rumunsku sa vykľuje viac ako len osudové stretnutie dvoch spriaznených duší.


Karolína odjakživa neznáša Rumunsko, má voči nemu podvedomý odpor, no netuší prečo. Keď sa dá nahovoriť na road trip svojou najlepšou kamarátkou Sašou, čoskoro mení názor. Úchvatná scenéria, a príroda, záhadné hradby a husté tajuplné lesy rýchlo preniknú do jej vnútra, priamo do srdca. Uvedomí si, že s touto krajinou je odjakživa spätá. Pri nočných potulkách pri hrade Poenari natrafí na svorku vlkov a v snahe uniknúť im, sa ocitá na zdanlivo opustenom hrade. Až kým nezistí, že v studených chodbách hradných múrov sa skrýva viac ako len jeden utajený osud.



Kto je tá krásna žena na obraze v jej komnate? A komu patrí podmanivý hlas, z ktorého sa jej chveje celé vnútro?


Prostredníctvom dedičstva po mladej grófke v podobe prsteňa sa vydá na výpravu do minulosti a odhalí nejedno tajomstvo. Spoznáva osud grófky Ilony Szilágyi, ktorú v 15. storočí vydali za krutého valašského princa Draculu. Páči sa mi, že autorka čerpala z faktov a postava Ilony bola skutočnou manželkou princa Draculu, svedčí o tom aj jej krátky doslov na konci knihy, kde som sa dozvedela veľa zaujímavostí - tak ho určite nevynechajte!


Kto bol Dracula, ktorého prezývali aj Kaziglu Bey (princ Narážač)? 
Alebo lepšie povedané - stále je?


V snahe uniknúť pred nevyslovenými otázkami, na ktoré nechcene dostala odpovede, Karolína uniká nielen hradu a jeho obyvateľom, ale aj svojmu osudu. Hoc zo začiatku odmieta prijať pravdu, postupne do seba všetko zapadne ako dokonalá skladačka a vy ostanete v nemom úžase, že autorke sa podarilo vás v deji udržať, prekvapiť i šokovať. 

Rozhodne to nie je moja posledná kniha od Michaely Elly Hajdukovej. Momentálne mám na muške dilógiu - Rekviem pre anjela a Démonov anjel. 

Moje hodnotenie: ★★★★



Zverejnenie komentára