RECENZIA | Nicolas Barreau LÁSKA V PARÍŽI

pondelok 19. októbra 2020

 "Najkratšia cesta k srdcu vedie cez oko."

Alain Bonnard, majitel malého kina v Paříži, je nostalgikem z přesvědčení. Rád promítá filmy a má rád lidi, kteří na ně chodí. Hlavně tu okouzlující, plachou ženu v červeném kabátu, která přichází každou středu a vždy sedává v řadě číslo sedmnáct. Jaký je asi její životní příběh?Jednoho večera najde Alain odvahu a pozve neznámou krásku na večeři. Tak začíná jeden z nejúžasnějších milostných příběhů, v němž svou roli hraje i film Woodyho Allena...

 

Autor: Nicolas Barreau
Počet strán: 288
Vydavateľstvo: MOBA
Za poskytnutie recenzného výtlačku by som chcel poďakovať vydavateľstvu PreŠkoly.sk. Kúpite TU

Hlavnou postavou románu Láska v Paríži je plachý intelektuál Alain Bonnard, ktorý po strýkovej smrti zdedí malé artové kino Cinéma Paradis. Kino je samo o sebe  unikátom tým, že je zamerané predovšetkým na kvalitu, v tomto kine nenájdete občerstvenie ani kasové trháky. Ponúka hodnoty. Má svoju históriu a drží sa tradícií. Už od detstva Alaina sprevádzala láska k filmom. V jeho očiach je kino továrňou na sny, kde všetko ožíva, aj keď len na krátky okamih.

"A dobrý film bol ten, ktorý mal ducha. Film, ktorý dokázal človeka zasiahnuť a vzbudiť v ňom súcit pritom obtiažnom pokuse menom existencie, ktorý mu dával pri púti životom sen, ktorého sa mohol chytiť, v tom nie vždy jednoduchom ľudskom bytí. "

 

Aby Alain svoje milované kino so zamatovými sedadlami udržal nad vodou v dobe moderných technológií, prichádza s zamilovanými stredami. Premieta klasické milostné diela, ktoré majú nalákať svojich obdivovateľov a zamilované páry. Jedným z pravidelných návštevníkov sa stáva dievčina v červenom kabáte. Chodí každú stredu, vždy sama a sadá si do 17 radu. To je všetko, čo o nej Alain vie, okrem toho, že ho od prvej chvíle očarila. Je pre neho záhadou, ktorú chce rozlúsknuť. Chvíľu mu trvá, než sa osmelí a pozve toto tiež pomerne plaché stvorenie na večeru. Mélanie je nežná, tichá a jemnocitná. Rada prijme Alainovo pozvanie.


Zažijú spolu naozaj mimoriadny večer, Alain nájde lásku a aby toho nebolo málo, známy režisér si vyberie jeho kino pre svoj nový film. Celý svet sa mu obráti hore nohami v osudnú stredu, kedy jeho milovaná nedorazí na dohovorenú schôdzku. Ako tento príbeh dopadne vám neprezradím.


Romantická obálka dýcha atmosférou Paríža, jeho malebnými uličkami, je dychberúca. Knižka je plná opisov, rozhovorov a neskutočnej nostalgie, zasadená na pôde pravej osudovej lásky. Pre beznádejných romantikov bude román Láska v Paríži niečo ako pre milovníkov filmu Felliniho scéna pri Di Trevi. Autor ako muž nežne vyzdvihol romantiku, dodal jej niekoľko náhod a všetko spojil v zdarnom konci, ktorý vás nesklame. Kniha sa číta ľahko, je maličká a nie príliš hrubá, zhltnete ju za pár hodín.


Nicolas Barreau je pán spisovateľ a objednala som si od neho aj ďalšie knihy, všetky odohrávajúce sa v kulisách božského Paríža.


Moje hodnotenie: ★★★★




Zverejnenie komentára