RECENZIA | Ann Patchett Holandský dom

nedeľa 18. októbra 2020

Príbeh o bolestnej strate, 
neochvejnej súrodeneckej láske a o tom, 
čo znamená mať domov.

Danny žije na predmestí Filadelfie v impozantnom Holandskom dome, ktorý po smrti majiteľov kúpil jeho otec, podnikateľ s nehnuteľnosťami. Vyrastá bez matky, s citovo chladným otcom, no pod ochrannými krídlami pôvabnej a nadanej staršej sestry Maeve. K sestre ho viaže pevné puto. Ich detstvo plynie príjemne a predvídateľne pod ostražitými pohľadmi portrétov pôvodných majiteľov domu, kým si otec jedného dňa neprivedie Andreu, vdovu s dvoma dcérami. Onedlho sa s ňou ožení.. Jej pričinením napokon Danny a Maeve prídu o milovaný domov a životnú istotu. Nevyrovnajú sa s tým ani potom, keď sa osamostatnia, a trauma z detstva ich prenasleduje celé desaťročia.
Súrodenci sa pravidelne vracajú na miesto, kam nemajú prístup, a márne klopú na zamknuté dvere minulosti. Neprítomnosť matky je príčinou ich vynúteného vyhnanstva a ovplyvňuje ich väčšmi než ľudia, ktorí sú súčasťou ich dospelého života. Zdá sa, že raj detstva je navždy stratený. No jedného dňa osud nanovo zamieša karty...

Autor: Ann Patcherr
Vyadavateľstvo: Tatran
Originál: The Dutch House
Počet strán: 260

Holandský dom, stojaci na predmestí Filadelfie zachytáva osudy troch generácií. Rozprávačom príbehu je Danny Conroy - syn, ale hlavne brat Maeve a neskôr i otec. Na samom začiatku vidíme Holandský dom v plnej kráse, názov sa ale nevzťahoval na samotnú stavbu, ale na jej obyvateľov. V Holandskom dome kedysi bývali Holanďania Van Hoebeekovci, ktorých zašlú slávu pripomínajú už len portréty na stenách prijímacieho salóna. Dom kúpil Cyril Conroy ako prekvapenie pre svoju ženu Elnu, avšak nestretol sa s pochopením. Jeho žena Elna, čistá dúša zvyknutá žiť v skromnosti, sa s takýmto zvratom ich finančnej situácie ťažko vyrovnávala, až ho nezniesla a odišla. Opustila svoje deti i manžela a už sa nevrátila. Staršia Maeve a malý Danny tak ostali v opatere citovo chladného otca a zvyšných obyvateľov domu, avšak nie nadlho. Jedného dňa si ich otec priviedol domov Andreu. Ženu, ktorej viac než čokoľvek iné na svete imponoval Holandský dom. Kým ich matka tento dom nenávidela, Andrea ho milovala. Možno aj to rozhodlo, prečo si ich otec nakoniec Andreu vzal, aj s jej dvoma dcérami. 


Príbeh sa začne vyvíjať príchodom Andrey, "zlej machochy", ktorá dosiahne svoje a obe deti, Dannyho aj Maeve napokon pripraví o ich domov. Bolestná strata sa s nimi vezie celý život. Túžba po pomste, hnev, zlosť, zatrpknutosť im bránia odpútať sa od minulosti a ísť ďalej, žiť naplno svoj život. Ostanú až do dospelosti uviaznutí v aute, zaparkovaným pred ich domovom,  v tmavej uličke. Spomínajúc na všetko, čo sa odohralo.

Keď sa naň človek díval z istej diaľky, pôsobil, akoby nestál na kopci, ale kúsok nad ním. Sklené tabule umiestnené okolo sklenených vchodových dverí boli veľké ako výklady v obchodoch, pridržiavalo ich kované železo upravené do tvaru viniča. Okná vpúšťali dnu slnečné lúče a zároveň ich odrážali na priestranný trávnatý dvor. Štýl domu by sa možno dal nazvať neoklasickým, jednoduchými líniami však zapadal skôr do stredomorského či francúzskeho neoklasicizmu. Holandský určite nebol, no modré fajansové kozubové rímsy v prijímacom salóne, knižnici a hlavnej spálni vraj potajomky prepašovali z utrechtského zámku, predali Van Hoebeekovcom a z utŕžených peňazí vyplatili princove dlhy z hazardu. Dom, už aj s kozubovými rímsami dokončili v roku 1922.

Danny vyštuduje medicínu, ožení sa, založí si rodinu, ale jeho najväčším snom sú reality, tak ako to robieval ich otec. Vzdá sa lekárskej profesie a ide si za svojim snom, kým jeho sestra už od skončenia školy zahodila svoj výnimočný intelekt a uspokojila sa so stereotypnou prácou. Nikdy sa nevydala. Ako čas beží, vynárajú sa nielen spomienky ale aj osoby z minulosti. Jednou z nich je aj dôležitý dejový zvrat, tak viac nebudem prezrádzať. Poviem len toľko, že niekedy sa musíme vrátiť až na samý začiatok, aby sme pochopili, prijali a pohli sa ďalej


Citlivo napísaný príbeh o nezlomnej súrodeneckej láske, je hlavnou ideou diela. Charakter postáv je vyobrazený do najmenších detailov. Dej sa prelína v rôznych časových obdobiach, životných udalostiach a silných zažitkoch. Príbeh je plný ťažkých spomienok, nostalgie, závislosti na minulosti. Rovnako aj vďačnosti, odpustení a milosti. Čas lieči aj tie najväčšie rany a ruší všetky predsavzatia.


Moje hodnotenie: ★★★★



Zverejnenie komentára