RECENZIA | KEN FOLLETT VEČER A RÁNO

utorok 9. novembra 2021

Píše sa rok 997 a éra temného stredoveku sa pomaly chýli ku koncu. Chaotické a nestabilné Anglicko čelí útokom Walesanov na západe a Vikingov na východe. Mocní svojvoľne ohýbajú spravodlivosť bez ohľadu na obyčajných ľudí a často sú v konflikte s kráľom. Bez jasného právneho štátu vládne v krajine chaos.V týchto nepokojných časoch sa osudy troch postáv navzájom prepoja. Život mladého staviteľa lodí sa obráti naruby, keď jediný dom, ktorý kedy poznal, prepadnú Vikingovia a prinútia ho, aby sa s celou rodinou presťahoval a začal nový život v malej dedinke... Normandská šľachtičná sa vydáva z lásky a nasleduje svojho manžela za more do novej krajiny, ale zvyky v jeho domovskej krajine sú šokujúco odlišné. Jasne si uvedomuje, že všetci okolo nej nemilosrdce bojujú o moc. Jediný prešľap môže mať katastrofálne následky... Mních sníva o premene svojho skromného opátstva na centrum vzdelávania, ktoré môže získať obdiv celej Európy. No všetci traja sa dostanú do nebezpečného konfliktu so šikovným a bezohľadným biskupom – a ten robí všetko pre to, aby zväčšil svoje bohatstvo a moc.

Autor: Ken Follett
Vyadavateľstvo: Tatran
Originál: The Evening and the Morning
počet strán: 660

Historicky prvýkrát som mala možnosť prečítať si niečo od Kena Folletta. Nie, žeby som sa po jeho knihách predtým neobzerala. Odrádzal ma najmä fakt, že ide o celé série na pokračovanie, a tá hrúbka tiež nebola poľahčujúca okolnosť. 

Román Večer a ráno je prequel k Pilierom zeme, a teda ide o príbeh odohrávajúci sa na prelome tisícročia v Anglicku, éra temného stredoveku sa chýli ku koncu. Krajina sa zmieta v chaose a politickej nestabilite, zo západu čelí nájazdom Walesanov, na východe ju zasa ohrozujú Vikingovia. Skutočný rozklad spoločnosti ale majú na svedomí mocnosti, grófovia a cirkevní hodnostári, často v rozpore s kráľom, ohýbajúci si spravodlivosť, ako sa im uráči. Na druhej strane zla, stojí jeho protipól dobra v podobe ľudu a v krajine pomaly začína klíčit vlna odporu voči univerzálnej nespravodlivosti.

„Knihy z kingsbridgeskej série, jednotlivo aj všetky spoločne, ponúkajú detailné rozprávanie o budovaní civilizácie – jej zákonov, mocenských štruktúr, zvykov a presvedčení –, aké pravdepodobne v populárnej literatúre len tak ľahko nenájdete…“
Ragna, mladá šľachitčná z Normandie, dcéra grófa Huberta, sa síce vydáva z lásky, ale hneď po príchode do novej vlasti zakúša manželské strasti s grófom Wilfulom.Jedným z troch hlavných hrdinov románu je mládenec Edgar. Syn staviteľa lodí sa po útoku Vikingov na svoj rodný dom, vydáva hľadať spoločne s rodinou nový domov v malej osade Drengov prievoz. Napokon je tu mních Aldred, na tú dobu s pokrokovými nápadmi, ktorý sníva o premene svojho opátstva na centrum vzdelávania. Osudy všetkých protagonistov sa navzájom prepoja, dostanú sa do konfliktu s naväčším zlosynom pod slnkom, ako inak biskupom, ktorého intrigy a komploty v

Večný boj dobra so zlom, románové klišé, je v knihách Kena Folletta pozdvihnuté na celkom novú úroveň. Jeho rozprávačský talent vám zabezpečí jednosmerný lístok epickú na cestu do minulosti, kde nechýbajú tie najsilnejšie emócie či vlastnosti ako láska, nenávisť, strach, túžba po pomste, chamtivosť, pefíkoanosť, odvaha či múdrosť. Prostredníctvom dialógov a vhodne zvolených opisov vás tak vtiahne do deja, že ani na moment nezapochybujete, že ste sa ocitli uprostred Follettovho historického sveta.Aj romantické srdce ženy si pri knihe Večer a ráno príde na svoje, nechýba mu ani romantická linkam, ktorú sprevádzajú silné emócie.



Moje hodnotenie: ★★★


Zverejnenie komentára