RECENZIA | JULIE CAPLIN CHATA VE ŠVÝCARSKU

nedeľa 21. novembra 2021

Mina věří, že šálek horké čokolády dokáže vyřešit všechny trable. A právě to teď potřebuje. Má za sebou totiž pořádný trapas – její poslední milostná eskapáda se stala okamžitým hitem internetu. Se sbalenými kufry a jasným cílem dát si do pořádku život, se Minna rozhodne utopit svůj žal v té nejlepší horké čokoládě na světě. A Minna moc dobře ví, kde ji najít – v útulné chatě své kmotry, která se nachází ve Švýcarsku.

Plán je jednoduchý: litry čokolády, žádní muži. Tedy do té chvíle, než ho zkomplikuje neznámý krasavec, který Minně zkříží cestu ve vlaku do Alp…

Autor: Julie Caplin
Vyadavateľstvo: GRADA
OriginálThe Little Swiss Ski Chalet
počet strán: 344

V poradí siedmy romantický únik z pera Julie Caplin nás zavedie do zasnežených Álp malebnej švajčiarskej dedinky. Román Chata ve Švýcarsku vystihuje všetko romantické presladené klišé s absolútne predvídateľným dejom a až priam komicky nepravdepodobnou osudovou láskou. A to vôbec nevadí. Práve v tom spočíva jej kúzlo, prinesie vytúžený oddych a idylickú romantiku. 


Mina, sa po nešťastnom rozchode s nie veľmi kompatibilným frajerom, rozhodne odísť od všetkého a vyčistiť si hlavu. A kde príde na iné myšlienky lepšie ako v penzióne u svojej dobrotivej kmotričky Amélie, uprostred hôr ďaleko od domova? Hneď v úvode sa zoznamujeme s jej dychtivou a živou povahou, ktorá jej však neraz komplikuje život. Aj vzťahy. Už po počas jazdy vlakom do Švajčiarska sa zoznámi s obrovským fešákom Lukom, ktorý jej až príliš zrkadlí samú seba. Je milý, srdečný a javí sa ako vetroplach. Nič pre Minu, ktorá hľadá pokoj a chce si život usporiadať, nie opäť vykoľajiť. Čo na tom, že je medzi nimi nepopierateľná príťažlivosť a dokonale si rozumejú? 


Chata ve Švýcarsku mi padla vhod. Precestovala som s ňou stránky aj strany alpských pohorí. Zasnežené údolia, krásne slnečné počasie, do toho dobroty všetkého druhu a veľa čokolády. Pri čítaní sa nedá ostať imúnny voči chuťovým bunkám, budete mať nutkanie nonstop čosi zajedať. Amélia bola veľmi sympatická kmotrička, takmer ako rozprávková postavička, ktorej pohostinnosť a svojský obchodný duch šli ruka v ruke. Vedela vyčarovať pohodu a spájať ľudí, možno aj preto mala stálu a milú klientelu. Mina taktiež mala vzťah k vareniu a pečeniu, jednoducho k dobrému jedlu a samozrejme čokoláde. Luke sa mi páčil na prvý pohľad. Čo ale knižke ubralo ku koncu vietor z plachiet, boli aj ťažšie témy ako smrť, choroba, odlúčenie. Čakala som naozaj jednoduchú romantiku, takmer bez prekážok. Chvalabohu, bolo to spomenuté len okrajovo, a tak kniha nespadla do úplnej inej žánrovej kategórie.  Najviac ma na knižke priznám sa očarilo to prostredie, milujem hory, sneh a je vidieť, že autorka sa s opismi malebnej zasneženej krajiny naozaj vyhrala. Mala som instantnú chuť vycestovať v ústrety vlastnému dobrodružstvu. Dobrá správa je, že práve romantické úniky od Julie Caplin vám to vedie dať, aj keď iba prostredníctvom slov. 


* Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem vydavateľstvu GRADA



Moje hodnotenie: ★★★



Zverejnenie komentára