RECENZIA | JANE HARPER ZRADNÝ PRÍLIV

nedeľa 7. novembra 2021

Inteligentný psychologický triler, ktorý skúma, ako naša minulosť – najmä naše detstvo – formuje a narúša náš život v súčasnosti. Jane Harperová nás zavedie do jedinečnej atmosféry zátoky Evelyn Bay v Tasmánii, ktorá je známa svojimi hlbokými jaskyňami a nebezpečným prílivom. Jedného rána sa v zátoke nájde zavraždená mladá žena. A miestnym sa odrazu zdá, že temná minulosť, na ktorú sa všetci snažili zabudnúť, sa opakuje. Existuje súvislosť medzi touto vraždou a udalosťami spojenými s násilnou smrťou, ku ktorým došlo počas divokej búrky pred dvanástimi rokmi?

Autor: Jane Harper
Vyadavateľstvo: Tatran
Originál: The Survivors
počet strán: 288
Jane Harperová si pre nás opäť pripravila inteligentný psychologický triler Zradný príliv, s nevtieravou a gradujúcou zápletkou. Síce sa po Stratenom mužovi vydávame z pekelne suchého vnútrozemia na pobrežie k moru, ani tu však nebude chýbať "dusno" a výborne podaná ťaživá atmosféra. 

Vitajte v Evelyn Bay, v malom mestečku na pobreží Tasmánie. Pred dvanástimi rokmi došlo na mori k tragédii, počas ktorej zahynuli dvaja muži a jedno dievča záhadne zmizlo. Ako živá pripomienka tejto udalosti je príchod Kierana do mesta, spoločne s priateľkou Miou a ich malou dcérkou. Komunita ľudí nezabúda a staré rany sa ešte stále nezacelili. To pociťuje aj 30-ročný Kieran na vlastnej koži, keď sa rozhodne vrátiť domov. Na druhý deň po jeho príchode do mesta, nájdu na pláži mŕtve telo mladej študentky. História sa opakuje a táto vražda naruší zdanlivý pokoj v zátoke, ktorá roky pochováva tajomstvá, lži a pocity viny. Existuje súvislosť medzi obidvoma tragédiami? Ľudia prehrešky či zločiny rozhodne nezabúdajú a vonkoncom neodpúšťajú. Aké to je, keď padne vina zakaždým na toho istého človeka, alebo aké je to žiť celý život s pocitmi viny, aj to je súčasťou tohto trileru. Koľko zloby dokáže napáchať ľudská ruka, to je vec ďalšia. 

Ak máte rady ponurý dej, pekne odstupňovaný každou stránkou od prvého nevinného stretu s postavami, až po zapeklitý prípad vraždy, nasaďte si okuliare a poďte rozlúštiť túto hádanku v knihe Zradný príliv. Autorka vám to nijako neuľahčí, naznačí vám, že motív môže mať každý a vy knihu nepustíte z ruky, budete v nej hľadať súvislosti a vo finále aj tak pohoríte. Toto je jednoznačne nepredvídateľný triler, žiadnu tuctovosť v ňom nečakajte. Priam depresívna atmosféra svojského austrálskeho pobrežia s vlhkými jaskyňami, útlou komunitou podivných ľudí a tiež rozbúreným pobrežím, z neho robia vynikajúceho adepta na dlhé jesenné večery. Budete si to užívať, ako sa z rodinnej drámy pred vašími očami vykľuje dokonalý triler. Kniha Zradný príliv nie je iba o zločine. Je o krivde, výčitkách a traume, v ktorej sa ľudia topia rovnako ako obete.


Moje hodnotenie: ★★★



Zverejnenie komentára