RECENZIA | ALEX BROWN POHLEDNICE Z ITÁLIE

piatok 19. marca 2021

Skrývají staré dopisy klíč ke šťastné budoucnosti?

Grace Quinnová má zlomené srdce, spoustu starostí s matkou a budoucnost vidí černě. Pracuje ve společnosti pronajímající lidem skladové prostory a jediný zdroj dobrodružství pro ni představuje vyklízení těch starých, za které nájemníci přestali platit a v nichž se skrývá spousta pokladů. Jedním z takových je i sklad jisté Connie Levinové – jenže v něm Grace oproti ostatním objeví poklad skutečný: sbírku umění nevýslovné ceny, a také stoh dopisů a deníkových zápisků, které by snad mohly odhalit tajemství jeho původu. Skrze ně se Grace dozvídá o Conniině životě a obdivuhodném rozhodnutí vypravit se koncem druhé světové války za svojí láskou do Itálie. Na cestě ji čekala spousta překážek, ale bezelstná a cílevědomá Angličanka se s nimi vždy pokoušela vypořádat, jak nejlépe dovedla. Ohromená Grace si z Connie vezme inspiraci a konečně se rozhodne se sebou něco udělat – a zároveň dostat Conniin majetek k její rodině, pokud nějakou má. Vydává se na cestu. Také do Itálie. Do růžové vily zhlížející z vysokých útesů na malebnou riviéru.
Autor: Alex Brown
Vydavateľstvo: GRADA
Počet strán: 336
Pohlednice z Itálie od Alex Brownovej je dojemné a kúzelné čítanie pre všetky vekové kategórie, pre milovníkov romantiky a Talianska však povinné čítanie. Dajte mi knihu z prostredia malebnej Ligurskej rivéry a ja ju prečítam na počkanie. Úchvatné Cinque Terre, pestrofarbné Portofino, či dedinka Santa Margherita sú krásnymi kulisami románu. 

Grace je normálna mladá žena, čo uviazla v minulosti, nesúc na bedrách starostlivosť o svoju despotickú matku. Po nevydarenom vzťahu a obrovskom sklamaní z lásky sa izoluje od sveta a uzatvára do seba natoľko, že má problém vyjsť medzi ľudí. Má však okolo seba aj láskavých ľudí, či už v práci alebo svojho najlepšieho priateľa, ktorí sa ju snažia presvedčiť, aby znova začala "žiť". Niečo v jej živote sa zmení v momente, keď pri práci v skladovej spoločnosti narazí na staré listy a denníky Constance Di Donato a pred očami jej beží scéna ako z jej obľúbeného hollywoodskeho romantického filmu s Elizabeth Taylorovou a Richardom Burtonom v hlavnej úlohe na dovolenke v Portofine. Presne tak, hodnoverne totiž Constance, "Connie", vylíčila svoj život na prekrásnej Talianskej rivére v 50. rokoch. Drahé večierky na jachte v Stredomorí, popíjanie šampanského a honosná ružová vila na úpätí hôr v Santa Margharite boli len rozostrenou predstavou vtedajšej smotánky a talianskeho živelného  temperamentu. Grace sa zasníva a v zápiskoch drahej Connie zrazu vidí aj obraz samej seba. Connie totiž svoju rozprávku dosiahla až po tom, čo sa jej život rozbil na kúsky. Medzi ženami tak vzniká určitá spriaznenosť a keď sa Grace dozvie z jej denníkov, čo všetko si musela vytrpieť, rozhodne sa stoj čo stoj vypátrať rodinu a pozostalých a odovzdať im nemalé dedičstvo. Connie okrem noblesného životného štýlu po sebe zanechala olejomaľby a šperky v obrovskej hodnote, aby nakoniec skonala sama v byte v štvrti Londýna? Čo túto silnú a nezlomnú ženu primälo vzdať sa svojho talianskeho sna a dožiť opustená a v tichosti? Gracina cesta za odkrývaním rodinných tajomstiev Connienho života sa súčasne stáva jej vlastnou cestou za šťastím...


Napriek tomu, že je to oddychové čítanie, príbeh je miestami dosť smutný až dojímavý. Na konci mi vyšli slzy. Mne... Život Connie akoby z časti zrkadlil Gracino rozpoloženie vo vzťahu k vlastnej matke. Autorka poukazuje na to, ako veľmi bolí zrada a klamstvo od najbližších. O to viac tých, ktorým záleží na druhých. Presne to je prípad Grace. Necháva sa do istej miery doslova zneužívať svojou matkou, citovo vydierať aj urážať, a zabúda pri tom na vlastné šťastie. Chvalabohu Alex Brownová túto tému ďalej nesilila a nakoniec ju vyriešila svojsky, ale k spokojnosti. Dve dejové línie, jedna zo súčasnosti a druhá z minulosti, vytvárajú z románu pútavé a dôvtipné čítanie plné zaujímavých charakterov. Ak by ste si mysleli, že sa vydávame iba po stopách čara minulosti, tak nie, zavítame do Talianska aj v súčasnosti a vychutnáme si limoncello na terase v malebnom Portofine pri západe slnka, tak ako to milujú Taliani a zažijeme pravú letnú romancu. Kto by sa už na takomto mieste nezamiloval? Ak k tomu prirátame milý úsmev, omamnú citrusovú vôňu a vlnité hnedé vlasy opáleného vyšportovaného, charizmou nabitého muža, je to priam nemysliteľné. Troška som závidela našej Grace ;-)


Román Pohlednice z Itálie má čarovnú obálku, krásny dojemný príbeh a dokáže vás preniesť na míle ďaleko, čo v tejto dobe všetci oceníme asi najviac! 


Moje hodnotenie: ★★★★




1 komentár