RECENZIA | LUCINDA RILEY PERLOVÁ SESTRA

sobota 26. septembra 2020

CeCe dorazí do Austrálie a ocitne sa v spaľujúcej horúčave červených planín vnútrozemia. Niečo hlboko v duši rezonuje s energiou tohto kraja a znovu sa jej vráti schopnosť a radosť z maľovania. CeCe uverí, že tento rozľahlý divoký kontinent jej ponúka niečo, čo nikdy nedúfala nájsť: pocit, že niekam patrí, pocit, že má domov...

Štvrtá sestra Kelainó D'Aplièse nemala nikdy pocit, že niekam patrí. Po smrti nevlastného otca, tajomného milionára tatka Slaného, sa ocitne na životnej križovatke. V zúfalstve sa rozhodne odísť z Anglicka a pátrať po svojej minulosti. Má jedinú stopu - čiernobielu fotografiu a meno ženy, ktorá žila v Austrálii pred vyše sto rokmi. Cestou do Sydney sa zastaví v Thajsku, kde stretne záhadného a tajuplného Acea, muža rovnako osamelého ako ona. Dávno predtým dostane mladá Kitty McBridová, dcéra chudobných škótskych rodičov, ponuku vycestovať do Austrálie ako spoločníčka bohatej dámy, pani McCrombieovej. Po príchode do Adelaide sa jej osud dramaticky prepletie s osudom identických dvojčiat – impulzívneho Drummonda a ambiciózneho Andrewa, ktorý je dedičom perlového impéria. Kitty ako jedna z prvých austrálskych podnikateliek dovedie obchod s perlami do netušeného rozkvetu.

Štvrtý diel Perlová sestra nenechal na seba dlho čakať a vydávame sa na cestu spoločne so štvrtou zo sestier, Kelainó D´Apliese alebo skrátene Cece. V predošlom dieli sme si možno mnohé vytvorili o našej milej Cece skreslenú predstavu, ale kniha svojim pokračovaním opäť odhaľuje jedinečný príbeh jedinečnej bytosti. 


Cece sa vydáva po smrti tatka Slaného s čiernobielou fotografiu ako jedinou indíciou k jej pôvodu ku protinožcom, do Austrálie. Predtým však ešte navštívi exotické Thajsko a prežije svoj prvý románik v živote, s tajuplným Acem. Po príchode do Austrálie má pocit, že táto krajina ponúka na prvý pohľad viac, ako si myslela. Začíta sa do príbehu Kitty Mercerovej, známej osobnosti minulého storočia perlového priemyslu mestečka Broome aj celého kontinentu. 



Autor: Lucinda Riley
Vyadavateľstvo: Tatran
Originál: The Pearl Sister
Počet strán: 496

Životopisný príbeh Kitty Mercerovej, chudobnej dcéry škótskeho farára, ktorá sa vydá na dobrodružnú plavbu svojho života ako spoločníčka bohatej dámy, je to, čo dáva knihe nefalšované jadro. Mladučká Kitty sa aj napriek svojmu nižšiemu pôvodu vypracuje na jednu z najvýraznejších osobností doby. Srdcu človek ale nerozkáže, a i keď to tak spočiatku nevyzerá a Kitty si vezme dediča perlovej spoločnosi Andrewa, rozvážneho a ctižiadostivého muža, hlboko vo vnútri vie, že jeho ľahtikárske a temperamentné dvojča Drummond je ten, pri ktorom sa jej rozochveje vnútro a podlomia kolená. Čo ale osud mieni, pán Boh mení a z dievčatka sa stáva silná žena, ktorú nezlomí ani nepriazeň osudu, ba ani jedna tragédia za druhou. Dalo by sa povedať, že osudom skúšaná žena, Kitty Mercerová, prežije naozaj všetko. Dejová línia je nabitá emóciami a na mňa pôsobila priam až tragicky, na konci už budete siahať po vreckovkách. Lucinda Riley vypeckuje emotívny príbeh na maximum.


V knihe je veľmi veľa zvratov, ale aj historických faktov ako potopenie lode Koombana, ale aj reálnych osobností, čo svedčí o autorkinom rozhľade a vynikajúcom rozprávačskom talente. Nespoznáme len samotnú krajinu, jej zvyky, ale aj kultúru a domorodé kmene. Tiež sa dozvieme, aké neprávosti sa páchali na čiernom obyvateľstve v danom období a ako fungovala zmiešaná spoločnosť. Prísť doslova s ničím do krajiny nových začiatkov, si vyžaduje odvahu. To je tiež prípad Cece, ktorá sa hľadá v živote a nakoniec nájde domov, stratenú rodinu aj chuť znova tvoriť a maľovať. Nevie sa celkom zaradiť, vyjadriť presne po čom túži, ale nájde v sebe silu veriť a tiež konečne nájde svojho úžasného starého otca.


Pokračovanie románu ma veľmi príjemne prekvapilo, dej je svižnejší, prostredie pestrejšie. Rozprávanie príbehov z Času snov, opisy nehostinného podnebia a viera aborigénov v silu prírody - aj to nájdete v románe Perlová sestra.


Moje hodnotenie: ★★★★

 Doteraz vyšlo:

Sedem Sestier
Búrková sestra
Tieňová sestra
Perlová sestra




1 komentár

  1. Ty vždy napíšeš tú recenziu tak pútavo že mám chuť si tie knihy prečítať, aj keď sa nejedná o môj okruh záujmu :D

    xoxo | Mona from https://lipstickverse.com/

    OdpovedaťOdstrániť