RECENZIA | NÁVRAT DO KAVIARNE NA KONCI SVETA

pondelok 7. septembra 2020

„Slzy sú drahocenné znamenie. Naznačujú, že čosi považujeme za dôležité.“
Pred desiatimi rokmi zablúdil do Kaviarne na konci sveta manažér John. Zišiel z cesty a chcel si len vypiť kávu. V útulnej kaviarničke našiel na jedálnom lístku tri nezvyčajné otázky Prečo si tu? Bojíš sa smrti? Vedieš naplnený život?, ktoré mu načisto zmenili život. V rozhovore s majiteľmi kaviarne si uvedomil hodnotu života a začal ho naplno vychutnávať. Čas si rozdelil medzi prácu a cestovanie, o ktorom roky sníval. Teraz rok pracuje a rok cestuje. Na potulkách po Havaji znovu narazil na známu kaviarničku. Tí istí majitelia, len iné vystresované osadenstvo. Spolu s Johnom si užívame domácku a prekrásnu atmosféru na pobreží Havaja, nové príbehy a nové podnety, ktoré nám prenikajú priamo do duše a sú nesmierne dôležité pre správny výber cesty životom.

Autor: John Strelecky
Vydavateľstvo: Tatran
počet strán: 244

Maličká knižôčka nesúca v sebe veľké posolstvo. Ideálna na čítanie pri šálke čaju alebo kávy. John Strelecky prináša pokračovanie svojho bestselleru Návrat do kaviarne na konci sveta. Kaviareň uprostred nedotknutej malebnej prírody na Hawaji vám naservíruje okrem menu aj tri základné otázky nášho bytia. Ako sa k nim postavíme, a či vôbec sa im pokúsime rozumieť je na nás. Tá istá kaviarnička v rukách uvedomelých majiteľov s rovnakým cieľom len iným vystresovaným obyvateľstvom vám umožní nazrieť na život ako taký z inej perspektívy.

My ľudia sme zvláštne tvory, ženieme sa za niečím, dávame si ultimáta a dátumy, kedy budeme šťastní a to podmienkou ak, ak raz...

Šťastie ale tkvie v danom prítomnom okamihu. Na to, aby sme prežili aj šťastný život si musíme prehodnotiť priority. John sa po 10 rokoch náhodne vracia do kaviarne, ktorá mu zmenila život z vystresovaného manažéra na spokojného a vyrovnaného človeka. Človeka, ktorý svoj čas venuje tomu, čo najviac miluje-cestovaniu. Ako to ale dosiahol? Tak, že rok pracuje a potom rok  cestuje. To mu umožňuje prežívať život naplno a vychutnávať si ho. A to všetko vďaka trom triviálnym otázkam, ktoré si položil pred vyše desiatimi rokmi, keď prvýkrát vkročil do kúzelnej kaviarne. Odvtedy jeho život nabral nový rozmer.

Prečo si tu? Bojíš sa smrti? Vedieš naplnený život?


Ak si dokážeme odpovedať na tieto tri základné otázky a zároveň nepotláčať v sebe 8-ročné ja, ktoré najlepšie vedelo, čo sa nám páči, čo chce a bolo najautentickejšou verziou samých seba, tak dokážeme zmeniť naše smerovanie k lepšiemu.

Knižka je malinká, tenunká a veľmi pohodovo sa číta. Jazyk je nenáročný, zrozumiteľný pre každého. Trefné a pritom jednoduché myšlienky dopĺňajú ilustrácie. Na mňa tento titul pôsobil jemne naivným, až rozprávkárskym dojmom. Niesol v sebe čosi detské, čisté a čarovné. Asi to bolo účelom autora - zamyslieť sa nad našimi osudmi v nových ale pritom tých úplne najbanálnejších súvislostiach. Taký "must read" pre fanúšikov motivačnej literatúry.


Moje hodnotenie: ★★★

Zverejnenie komentára