RECENZIA | PANIE Z IVY COTTAGE

nedeľa 3. januára 2021

Vráťme sa spolu do anglickej dedinky Ivy Hill, kde sa priateľstvá prehlbujú, láska kvitne a tajomstvá pokračujú...
Rachel Ashfordová, dcéra skrachovaného džentlmena, žije ako hosť v Ivy Cottage. Keďže skromné úspory sa jej rýchlo míňajú, zaumieni si, že si na živobytie bude zarábať sama... nejako. Po otcovi zdedila množstvo kníh, a tak ju jej priateľka Jane Bellová a ďalšie ženy z dediny povzbudzujú, aby si otvorila knižnicu. Počas triedenia kníh, ktoré jej darovali obyvatelia Ivy Hillu, naráža na skryté tajomstvá. Muž, ktorý jej kedysi zlomil srdce, jej pomáha hľadať stopy, ale obaja napokon objavia viac, než chceli.
Rachelina hostiteľka Mercy Groveová sa vzdala nádeje na manželský život a naplnenie hľadá v riadení dievčenskej školy. Keď o Ivy Cottage začne prejavovať záujem viacero mužov, usúdi, že za to môže prítomnosť príťažlivej slečny Ashfordovej. Čo – alebo kto – skutočne upútal pozornosť každého z nich? Pravda možno všetkých prekvapí.

Autor: Julie Klassen
Vydavateľstvo: i527.net
Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com

Panie z Ivy Cottage sú druhým dielom úspešnej trilógie Historky z Ivy Hillu, od autorky klasickej romance Jullie Klassen. Okrem toho som sa dozvedela, že nedávno vyšlo v angličtine aj vianočné vydanie Ivy Hillu (An Ivy Hill Christmas), my sa však naň pravdepodobne budeme musieť počkať. Panie z Ivy Cottage sledujú osudy dvoch mladých slobodbných žien, Rachel Ashfordovej a Mercy Groveovej. Obe čelia núteným vydajom po svojom a snažia sa o nezávislosť, aj keď to v danej dobe bolo viac než ťažké. Ale zasa nie nemožné. Rachel zdedila po otcovi len hŕbu kníh, ktoré ako sa ukážu, sú viac než len bezcenné dedičstvo. Keď jej majetok pripadol do rúk bratancovi a jeho úmyslom bolo oženiť sa s ňou, stiahne sa a nachádza útočisko u svojej priateľky Mercy, ktorá podobne ako ona vzdoruje osudu. Lenže po svojom. Mercy si tvorila dievčenskú školu priamo v Ivy Cottage, zmierená s tým, že sa nikdy nevydá a nebude mať vlastné deti. Všetok čas a energiu tak vkladá do výchovy mladých slečien. Ale aj ju prekvapí ženby chtivý nápadník a problémy sú na svete. Rachel medzitým nájde odkaz v jednej z kníh po jej otcovi a začína pátranie po odpovediach, chtiac nechtiac rozvíri aj dávno pochované city a pocit krivy voči jej nápadníkovi, Sirovi Timothymu, ktorý jej kedysi dávno zlomil srdce a to sa už nikdy celkom nezacelilo. Možno nájdu nakoniec obaja viac, než pôvodne hľadali. 

Julie Klassen patrí medzi moje obľúbené autorky. Vie krásne premostiť dej, aj keď epicentrom románu sú dve mladé ženy a ich komplikované životy, nemusíte sa báť, že stratíte prehľad aj o zvyšnom obyvateľstve malebnej anglickej dedinky. Miesto, kde sa komunita ľudí schádza vo vzájomnej pomoci, kniha kde dobro víťazí. Regentské obdobie vykrelené nezávislými ženskými hrdinkami, pretkané jemnou romantikou a silným posolstvom - aj to sú knihy Julie Klassenovej. Jane Bellovej patril prvý diel a pravdepodobne jej bude patriť aj záverečný tretí, ale to neviem naisto, pretože som Nevestu z Ivy Green ešte nečítala. Teším sa na všetky knihy od Julie Klassen, je to naša nová Austenová <3

Moje hodnotenie: ★★★★




Zverejnenie komentára