RECENZIA | Niklas Natt och Dag 1793

pondelok 9. marca 2020

Píše sa rok 1793 a Štokholm sa pretĺka stredovekom plným násilia. V mestskom kanáli pláva znetvorená mŕtvola. Zmysel pre spravodlivosť ženie dvoch vyšetrovateľov, aby objasnili túto ohyzdnú vraždu. Právnik Cecil Winge, geniálnejší ako Sherlock Holmes, má v štokholmskej polícii na starosti „obzvlášť závažné zločiny“. Druhým vyšetrovateľom je Michael Cardell, veterán s drevenou rukou. Obaja rýchlo pochopia, že obeť mučili s chirurgickou presnosťou, ale to je len jedna z ohavností, ktoré odhalia...

Autor: Niklas Natt och Dag
Vydavateľstvo: Tatran 
Počet strán: 360
Rok vydania: 2019
Autorova prvotina uzrela svetlo sveta po štyroch rokoch podrobného študovania máp a života v Štokholme 18. storočia. Mrazivý krimi-thriller 1793 by mal byť prvou časťou pripravovanej trilógie a zožal obrovský úspech aj u literárnych kritikov. Vychádzajúc z názvu, ústredný dej diela sa odohráva v roku 1793 v hlavnom meste Švédska, avšak ponurá atmosféra, bezprávosť, bieda a špina pripomínajú skôr temný stredovek. Autor až priveľmi realisticky a naturálne popisuje charaktery postáv i jednotlivé situácie, hrôzy nevynímajúc, preto kniha už pri prvom kontakte dáva človeku jasne pocítiť, že sa bude brodiť "bahnom a násilnosťami" spoločne s hlavnými postavami a ich neľahkými osudmi. 

1793 Niklas Natt och Dag
Jedným z mála riešení, ako sa pretĺcť nielen morálnym bahnom Štokholmu 18. storočia, kedy pár rokov po úspešnom atentáte na kráľa Gustáva III. krajina pustne a kolabuje, navyše do nej prúdi aj ideológia revolúcie z Francúzska, je alkoholické opojenie. Jedna z našich hlavných postáv otvára prvú zo štyroch častí knihy, bývalý vojnový veterán Michael Cardell neustále utápajúci svoje hrôzy vojny v liehu, kedy z rieky Fatburen vytiahne mŕtvolu. Rieka, alebo skôr zmes výkalov a odpadu z okolitých rozmáhajúcich sa manufaktúr, sa stala dokonalým miestom pohrebiska nezvyčajne zmrzačeného človeka. Namiesto tela vytiahne iba torzo- bez údov, jazyka a očí. Vyšetrovanie nezvyčajnej vraždy spojí Michaela s právnikom v službách policajného úradu, Cecilom Wingem. Obaja nemôžu byť odlišnejší, Cardell s dreveným kýpťom namiesto ruky, ustavične hľadajúci útechu v alkoholickom opojení a Cecil Winge, útly bledý mladík, ktorého sužujú smrteľné suchoty. Spoločne sa snažia prísť vrahovi na stopu, postupujú krôčik za krôčkom a keď sa zdá, že už je vízia motívu vraždy na dosah, dvere sa znova zavrú a vynoria sa iba ďalšie nezodpovedané otázky.
V druhej časti sa zoznamujeme s mladíkom, ktorý pre svoje dlhy a spočiatku ľahtikárstvo, splatí v závere veľmi krutú daň. Kristofer Blix je pohľadný mladík plný ideálov, vyučený felčiar, túžiaci po lekárskom vzdelaní. Napriek vábnym snom, sa zapletie s nesprávnymi ľuďmi a príde o všetko. Vymetá plesy, krčmy a snaží sa dostať do vyššej spoločnosti. Čo sa mu však recipročne vráti je horšie ako smrť. Stane sa nástrojom krivej "spravodlivosti".
Tretia časť zobrazuje pohnutý osud mladého dievčata, Anny Stiny, krivo obvineného zo smilstva. Za trest ju pošlú do nápravného zariadenia, na nútené práce do priadarne, kde si dozorcovia dávajú záležať, aby zaživa zdrali a zlomili každú ženskú dušu. Anna Stina sa nevzdáva nádeje na lepší život a snaží sa uniknúť.

Ako  medzi sebou súvisia osudy jednotlivých postáv, francúzska revolúcia a brutálna vražda sa dozviete v štvrtej časti knihy, kde konečne nazrieme aj do duše monštra, ktorého tiež stvorilo násilie vtedajšej doby. Motív vraždy ako aj osudy charakterov vám dajú odpovede na všetky nevypovedané otázky a idea diela vám konečne dá komplexný zmysel. Nebudem prezrádzať viac detailov, aby ste si vychutnali čítanie do poslednej strany. Autor bez obalu a škrupúľ opisuje násilie, zvrátenosť a podlosť doby ako aj ľudskej spodiny, jeho jazyk je priamy, priam brutálny až surový. Čitateľský zážitok dotvárajú aj presné opisy ulíc, historických budov a mestských častí Štokholmu, unáša vás stránku po stránkou svojou autenticitou a napätie vybičuje až do krajnosti
Kniha, ktorá odrádza i láka zároveň, kniha z ktorej mrazí a ktorá búra všetky ideály o živote. Historická sonda do dobovej spoločnosti a do temných zákutí ľudskej duše trpiacej až za hranice znesiteľnosti.

Moje hodnotenie: ★★★


Jednoznačne dielo, ktoré vám ostane v podvedomí ešte veľmi dlho.

3 komentáre