RECENZIA | MOTÝĽ A HUSLE

pondelok 16. marca 2020

Súčasnosť: Obchodníčke s umením Sere Jamesovej sa pred dvomi rokmi pred oltárom zrútil svet. Túžba po rozptýlení v nej nanovo rozdúcha záujem o záhadný portrét, ktorý videla v detstve – obraz mladej huslistky s prenikavo modrými očami. Počas pátrania po ňom sa spoznáva s Williamom Hanoverom, vnukom bohatého kalifornského magnáta, ktorý môže byť kľúčom k nájdeniu strateného diela. Sera a William spoločne odkrývajú príbeh maľby: dramatické osudy rakúskej huslistky Adele von Bronovej.
Viedeň, 1942: Keď obľúbenkyňa rakúskej aristokracie, talentovaná huslistka a dcéra vysokopostaveného predstaviteľa Tretej ríše Adele začne s pašovaním Židov z Viedne, riskuje všetko. Jej život oplývajúci bohatstvom a privilégiami sa v zlomku sekundy mení na realitu, kde vládne hlad a ostnatý drôt.
Sera postupne odhaľuje históriu obrazu a zároveň nachádza krásu na tých najnečakanejších miestach: v pochmúrnom osvienčimskom tábore a v hlbokých zákutiach svojho utrápeného srdca.

recenzia na knihu Motyl a husle
Autor: Kristy Cambronová
Vydavateľstvo: i527.net
Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com

Dojímavý príbeh z pera Kristy Cambronovej Motýľ a husle nás zavedie do tých najtemnejších zákutí ľudskej duše, túžiacej po láske, prežití a Božom odpustení. Dve dejové línie striedavo menia pohľad  čitateľa na lásku ako živý pohon, symbol prežitia aj v neľudských časoch, kedy sa smrtka iba potichu prizerala hrôzam nacistického Nemecka.
recenzia na knihu Motyl a husle

Naša hlavná hrdinka,  mimoriadne talentovaná huslistka, Adele von Bron, miláčik Rakúska,  sa však prizerať zverstvám páchaným na Židoch odmietla. Napriek svojmu nežidovskému pôvodu a dobrému postaveniu v spoločnosti sa ocitá v koncentračnom tábore Osvienčim-Brezinka. Ako sa mohlo tak privilegované dievča s plavými kaderami a jasnými modrými očami ocitnúť na takom pekelnom mieste? Ako mohla jej matka Marina, hovejúc si v prepychu saténových šiat a tanečných večierkov plynúcich z postavenia jej manžela, vysokopostaveného dôstojníka SS, byť tak slepá voči dianiu v Rakúsku? Možno len chcela byť slepá, rovnako ako jej manžel. Adele sa po neúspešnom pokuse o záchranu židovskej rodiny, ocitá na ceste do lágra. Jej milého Vladimira, kolegu z orchestra a predavačovho syna postretá rovnaký osud. "Uvidí ho ešte niekedy?" Adele si v puzdre na husle tajne prepašuje  sponku do vlasov v tvare motýlika, ktorú jej Vladimir pred rokmi daroval, v deň jej narodenín a taktiež deň, ktorý zvyšok sveta pozná pod názvom "krištáľová noc". Noc čo noc sa modlí, žmolí pritom sponku v rukách ako jedinú spomienku a  prizerá sa jeho milej tvári na ošúchanej fotografii. Deň čo deň Adele bojuje o prežitie tým, že robí to, čo jej ide najlepšie. Hrá. Hrá väzňom odsúdeným na smrť. Hrá tým, ktorí ani len netušia, aká selekcia ich čaká po vystúpení z transportu. "Arbeit machts frei"-práca oslobodzuje, píše sa nad vstupom do tábora. Láskavá Omara, Adele a zvyšok osviečimského ženského orchestra prežíva v neľudských časoch násilia, neustále sa šíriacich chorôb, hladu a zimy, len vďaka viere, súdržnosti  a hudobnému talentu. 


Záhadný obraz vdýchne nádej a krásu do najtemnejších kútov Osvienčimu a do jedného z najosamelejších sŕdc na Manhattane.


Sera Jamesová, majiteľka new yorskej galérie nie je jediná, ktorá pátra po záhadnom portréte mladej Adele. William Hanover, kalifornský milionár ju jedného dňa kontaktuje s pracovnou ponukou. Obaja sa chcú dostať k originálnemu obrazu. Puto, ktoré medzi nimi rastie postupne naštrbáva Serinu nedôveru. Ukáže sa však, že celá záležitosť súvisí s Williamovým starým otcom, ktorý upravil testament. Podľa jeho vôle, by mal majetok v hodnote vyše sto miliónov dolárov pripadnúť majiteľovi obrazu. Podarí sa citu prebojovať nad peniaze, moc a slávu? Určite áno. Román od Kristy Cambronovej je spletitou tôňou nečakaných odhalení a malých tajomstiev. Koniec ma viac ako len prekvapil. Šokoval ma. Ak sa vám recenzia na knihu páčila, môžete si ju zakúpiť v internetovom kníhkupectve kumran.sk

Podarí sa Adele prežiť? Stretne sa ešte s Vladimirom? S mužom, ktorý jej okrem svojho srdca venoval aj prezývku motýlik. A kto namaľoval jej portrét? Prečo sa ocitá v parížskej galérii a po rokoch záhadne zmizne? Odpovede na všetky otázky sa dozviete v knižke, ktorá pozdvihne stratenú hrdosť a pohladí dušu. Nechcem vám kaziť literárny zážitok, už i tak som prezradila viac ako dosť. V neľahkých časoch, ako sú tieto, nie je nikdy tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie.


Moje hodnotenie: ★★★★



Zverejnenie komentára