Bardejovské kúpele - perla východu ?

utorok 23. júla 2013

Bardejovské kúpele by som mohla nazvať i svojím druhým domovom, pretože som tu doslova vyrástla. Ich vznik podnietili vývery liečebných prameňov, ktoré veľmi priaznivo vplývajú na tráviaci trakt. Liečia sa tu onkologické choroby, choroby obehového ústrojenstva, choroby tráviaceho ústrojenstva, choroby látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest i ženské choroby. Keďže mám občasné problémy so žlčníkom, aspoň raz ročne sem chodím na pitné kúry. Podľa chemického zloženia si každý vyberie ten "svoj" správny prameň- Hlavný, Lekársky, Napoleon, Alžbeta, Herkules, Klára....
 Najnovšie pijem Herkules, lebo je najviac zásaditý a tým pádom pomáha pri prekyslení organizmu.

História
Prvá písomná zmienka o Bardejovských Kúpeľoch pochádza z roku 1247. V kúpeľoch sa liečila druhá manželka cisára Napoleóna I. – Mária Lujza, neskôr ruský cár Alexander I. a v roku 1895 cisárovná Alžbeta, zvaná Sissi, ktorej socha z roku 1903 stojí v parčíku pred liečebným domom.

Kúpele DNES
V súčasnosti zažívajú kúpele staviteľský boom. Za posledné dva roky vyrástlo v kúpeľoch viacero sukromných stavieb, no pribudli i inovácie v kúpeľných domoch. Za najkrajší symbol sa zaslúžene považuje liečebný dóm Astória. Dnes má pribudovanú modernú presklenú jedáleň na prízemí, rovnako ako liečebný dom Ozón (ten má navyše i nové wellnes centrum). Hotel Mier pri kúpalisku je znova v prevádzke, ešte pred pár rokmi zíval prázdnotou a fontánu pred ním sa taktiež podarilo po rokoch z rekonštruovať. Dukla bola kedysi skvostom, no časom spustla a dnes sa konečne dočká svojej rekonštrukcie a bola by hanba takúto stavbu nechať chradnúť. Vyrástli tu tiež nové kaviarne, penzióny i jedna honosná cirkevná stavba. Pribudli minimálne tri nové parky s mostíkom a romantickým potôčikom. Typickým symbolom je i  skanzen s dreveným kostolíkom. Je miestom ľudových slávnosti a v kostolíku sa konajú i omše. Kolonáda je zrekonštruovaná a a čapujú sa tu všetky liečivé pramene. Ľudia si tu stavajú nové domy, penzióny a prenajímajú i apartmány. Tento progres nie je otázkou desaťročia ale posledných pár, možno 3 rokov. Zažila som to tam i ľudoprázdne, no teraz to tu opäť žije, hoci kľudným a tichým životom. 

Prečo práve sem?
Okolo celých kúpeľov sa tiahnu lesné turistické cestičky, kyslíkové dráhy a mnohé zákutia. Pre milovníkov športu sú tu tenisové kurty a najnovšie i tenisové haly, minigolf, kúpalisko a mnoho ďalšieho. Naopak pre milovníkov kultúry je tu orchester, ktorý hrá celú letnú sezónu na kolonáde. Pre lenivcov sú tu lavičky, parčíky, reštiky a cukrárne. Netreba zabudnúť na fantastické kúpeľné oblátky :) A samozrejme pre starších a cieľovú skupinu v jednom je tu večerná zábava pre dôchodcov. Čudovali by ste sa, ako sa po 6 hodine zmenia i tí najväčší seniori na parketových levov a neraz tu vzniká i romantická láska na staré kolená a hádzanie kamienkov do okienka :D 
Aj keď sa občas sťažujem na nudu, chodí sa tu predovšetkým relaxovať. 
Tiché a zároveň pulzujúce miesto ideálne na načerpanie nových síl spojené s relaxom, procedúrami a čím len chcete :)

drevené sochy pri Mieri
Park za Ozónom
 Astória
kostol pri kolonáde
Kolonáda s orchestrom
Socha Sissi


5 komentárov

  1. V tom parku sa chcem vydávať (alebo si tam spraviť aspoň nejaké fotky) :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. v Bardejove som už párkrát bola kedže som z východu a je tam naozaj nádherne!:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. je tu pekne, len ľudia sa tu správajú dosť čudne, hlavne reštauračné služby som zabudla spomenúť že sú asi jedno veľké mínus :)

      Odstrániť
  3. Já bych hned někam zašla se láznit :-) Díky za tip, i když to mám trochu z ruky :-)

    VELKÁ giveaway

    OdpovedaťOdstrániť