RECENZIA | SULEIKA JAOUAD MEDZI DVOMA KRÁĽOVSTVAMI

piatok 3. decembra 2021

Skutočný príbeh, z ktorého sa krátko po vydaní stal bestseller New York Times.

Dojímavé zápisky o chorobe a zotavení sledujú cestu mladej ženy od ochorenia na rakovinu cez remisiu až po cestu naprieč Amerikou, na ktorú sa vydá s cieľom nájsť samu seba...

Keď Suleika Jaouad v lete 2010 dokončila štúdium na vysokej škole, pripravovala sa na vstup do reálneho života. Zaľúbila sa a odsťahovala sa do Paríža, aby si splnila sen a jedného dňa sa stala vojnovou korešpondentkou. Reálny život ju však zaviedol o úplne inej vojnovej oblasti, než si predstavovala: ako dvadsaťdvaročnej jej diagnostikovali akútnu leukémiu s tridsaťpäťpercentnou šancou na prežitie.
Život sa jej v okamihu zrútil ako domček z karát. Prišla o prácu, o bývanie, o nezávislosť. Musela sa vrátiť k rodičom a nasledujúce štyri roky strávila pripútaná na lôžko, kde bojovala o život a písala o svojom utrpení v stĺpčeku pre New York Times. Keď sa napokon vystrábila z choroby, uvedomila si, že vyliečením sa cesta k zdraviu ani zďaleka nekončí.

Tisícpäťsto dní sa zúfalo usilovala dosiahnuť jediný cieľ – prežiť, lenže keď sa jej to podarilo, zistila, že vlastne netuší, ako má žiť. Čo jej pomôže vrátiť sa do sveta zdravých? Ako znovu získa to, čo stratila? V snahe nájsť odpovede sa vydá na stodňovú cestu autom naprieč Amerikou, aby sa stretla s ľuďmi, ktorí jej v čase choroby poslali e-mail či list, neúnavne ju odporovali a zdôverovali sa jej so svojimi životnými ťažkosťami.

Autor: Suleika Jaouad
Vyadavateľstvo: Fortuna Libri
Originál: Between two Kingdoms
počet strán: 416

"Človek žije, pokým neumrie."

Miguel de Cervantes Saavedra


Príznačný výrok renesančného spisovateľa zdobí prvú stránku knihy Medzi dvoma kráľovstvami. Visí nad jej hĺbkou ako Damoklov meč. V jednej krátkej jednoduchej vete sa skrýva toľko pravdy. A toto je pravdivý príbeh jeho autorky, skutočnejší než čokoľvek iné. Príbeh iba 22-ročnej Suleiky, ktorej diagnostikujú akútnu leukémiu. Suleika Jaouad mala presne toľko rokov, keď sa presťahovala do Paríža a začala nový život. Našla si prácu, spoznala svojho priateľa Willa, bola v rozkvete mladosti. Čerstvo po ukončení štúdií, s hlavou plnou ideálov, viedla veľmi zaujímavý a pestrý život. Všetko to začalo ako nepríjemné svrbenie, pridala sa malátnosť, celková slabosť, časté bolesti hlavy....vystrašila som vás? Podobné príznaky sme asi zažili všetci. Lekári si ju posúvali od dverí k dverám a častokrát boli tak bezradní, že to zbagatelizovali ako "na vine je stres", alebo "máte syndróm vyhorenia." Čo na tom, že 22-ročná žena by mala byť na vrchole svojich síl, napriek tomu nevládze vyjsť po schodoch, a to nezažila ani poriadny pracovný kolobeh. Tým chcem zdôrazniť hlavne to, aké musí mať človek "šťastie" aj v nešťastí, aby natrafil na skutočne detailný prístup lekárov voči svojmu zdraviu. Suleike nakoniec jej diagnózu lekári určili. S 35 % šancou na prežitie.


A tam, kde by mala nastúpiť okamžitá beznádej, nastala prv úľava. Že za tou telesnou slabosťou stojí reálny nepriateľ. Že to nie je a ani nikdy nebolo iba v jej hlave. A tak sa začne jej najťažšia životná etapa. Sledujeme jej život, ktorý sa zmení z bezstarostného a zážitkami naplneného hýrenia ako u typického mladého dievčaťa, na detskú izbu u rodičov a bezmocnosť. Odkázanosť na pomoc najbližších. Príšerné bolesti a nekončiaci kolobeh nemocnice a chemoterapie. Je tu aj láska. Veľa lásky jej priateľa Willa. Obetuje kariéru, spoločenský život a plní funkciu jej opatrovateľa, priateľa aj spoločníka. Máloktorý vzťah dokáže ustáť hneď na začiatku, v prvých mesiacoch zamilovanosti tak ťažkú skúšku. Možnože žiaden. Ich vzťah paradoxne ustál chorobu a rozpadol sa na vzájomnom odcudzení na jej relatívnom konci. 


Autorka rozdelila knihu na dve časti - počas choroby a po chorobe Prvá časť sleduje jej život pred chorobou a počas choroby. Zachytáva tie najhlbšie myšlienky a najvernejšie pocity, aké človek preciťuje v tých najťažších životných okamihoch. Mňa Suleikine myšlienky prekvapili. Cítila by som to rovnako. Príbeh podala bez príkras a bez sebaľútosti, veľakrát sa spätne vedela nad sebou zamyslieť a priznať si chybu. Videla veci až príliš živo, na to v akej bola situácii. Má dar rozprávať a jednoznačne písať, a ten dar sa u nej prehĺbil aj vďaka jej chorobe. Zložité názvy a liečebné postupy pretransformovala do ľudskej reči. Takto sa vie aj obyčajný človek vcítiť a snaží sa pochopiť. Stránky za stránkou mi ubiehali ako nič, nemohla som knižku pustiť z ruky. Napriek vážnej a citlivej téme som neplakala, no aj tak sa ma kniha dotkla v mojom vnútri. Je napísaná tak ľahko, aj keď pojednáva o tej najťažšej téme. A tou je smrť. Nemôžem povedať, že by bola táto kniha deprimujúca. Bála som sa, že zaťaží moju myseľ, keď pri knihách hľadám hlavne uvoľnenie. Smutná to áno, ale zvláštne inšpiratívna, pretože ešte aj tom najzúboženejšom stave si Susu dokázala nájsť zmysel bežných dní v písaní a to veľa ľudí nedokáže ani len v stave plného zdravia. 

Všetci sa rodíme s dvojitým občianstvom, patríme do kráľovstva zdravých i do kráľovstva chorých.

Druhá časť - po vyliečení - sleduje jej cestu naprieč Amerikou, aby sa stretla so svojimi súputníkmi a čitateľmi, ktoré jej písali počas choroby. V tejto časti jasne pochopíme, že relatívne uzdravenie neznamená automaticky nový život. Ťažko chorý človek, s neustálou vidinou konca počas posledných štyroch rokov života, žijúci na hrane a v ustavičnom strachu - zrazu nevie, ako s priepustkou zo sveta chorých, naložiť. Nepatrí už do sveta zdravých a zo sveta chorých sa mu podarilo uniknúť len o vlások. Ocitá sa niekde na pomedzí medzi týmito dvoma svetmi, medzi dvoma kráľovstvami. Presne takto sa Suleika cíti, netuší ako naložiť s novonadobudnutou slobodou. Po tom, čo stratila blízkych priateľov, tiež si ich vzala choroba, rozpadol sa jej vzťah s milovaným mužom, sa jej vidí nápad podstúpiť stodňovú cestu po Amerike ako odrazový mostík. Len ona a jej psík prejdú autom celé štáty a stretávajú ľudí, ktorí ju roky počas choroby podporovali svojou korešpondenciou a nikdy ich nevidela.


Autorka má obrovský spisovateľský talent a kniha sa číta rýchlo a veľmi dobre. Je to ten žáner, aký nepoučuje, nelamentuje ani nefilozofuje. Nie sú tu žiadne patetické odbočky, žiadne premúdreté rady o tom ako žiť či ako sa s tým vyrovnať. Mňa na knihe najviac oslovil fakt, že sa na nič nehrá. Presne ako jej hlavná hrdinka. Veľmi jej fandím a milionkrát vám odporúčam prečítať si ju! Otvorí vám oči v mnohom, čo je v skutočnosti cenné a dôležité, a že obavy máme všetci. 



* Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem vydavateľstvu Fortuna Libri, kde teraz táto knižka stojí iba 12,68.



Moje hodnotenie: ★★★


1 komentár