RECENZIA | STRATENÝ MUŽ

štvrtok 2. júla 2020


Traja bratia, jeden nebožtík, žiadne odpovede
Bratia Nathan a Bub Brightovci hospodária ako rančeri v juhozápadnej časti austrálskeho Queenslandu, kde sa od horizontu po horizont rozprestiera pustatina, buš, kamenné a piesočné púšte. Kam oko dovidí, všade vládne horúčava, sucho a samota. Ak tu chcete stretnúť suseda, musíte rátať s tým, že sa celé hodiny budete trmácať po niektorej z mála piesčitých ciest, ktoré tadiaľto vedú. Niekedy prejdú mesiace, kým zazriete jediné terénne auto. Jedného dňa sa bratia stretnú na odľahlom mieste pri plote oddeľujúcom ich hospodárstva s dobytkom. Tretí brat Cameron bol nezvestný a teraz im leží mŕtvy pri nohách. Podľa všetkého tu opustený umrel od smädu a neznesiteľnej horúčavy.
Strhujúci krimitriller Stratený muž z pera Jane Harper sa stal právom New York Times Bestselllerom. Príbeh troch bratov odohrávajúci sa v pustatine nehostinného austrálskeho vnútrozemia je vlastne rodinná dráma, kde dusno medziľudských vzťahov prevyšuje už iba pekelné počasie v púšti. Slnkom vyprahnutý Queensland, rozľahlé pastviny a príbytky vzdialené od seba stovky kilometrov. Neuveriteľne autenticky vykreslená scenéria, kde by nikto z nás nechcel prežiť ani jediný deň.


Hneď na úvod je nájdené mŕtve telo jedného z bratov, Cama Brighta pri Statkárovom hrobe, záchytnom bode a legendami opradenom mieste nielen pre miestnych ale aj turistov. Ako ale súvisí  mŕtvola jedného z bratov s týmto ponurým miestom, ktoré zdobí aj jeho maliarske dielo a dodnes visí na stene na statku? V izolovanom prostredí austrálskej scenérie, kde naokolo niet živej duše na niekoľko stoviek míľ, nič nenasvedčuje tomu, že ide o vraždu. Človek bez vody uprostred púšte v neznesiteľnej horúčave vydrží sotva dvanásť hodín.  Prečo by sa muž, ktorý vyrástol v takom prostredí vybral na cestu do "ničoho" bez kvapky vody? Nathan, Camov starší brat má z celej tejto absurdnej situácie zvláštny pocit. On sám žije maximálne izolovane, so synom sa vída iba sporadicky a s bývalou ženou sa nerozpráva. V jeho minulosti je viacero chýb, ktoré teraz ľutuje. Bub, najmladší brat je tiež poznačený ich nebohým despotickým otcom a hľadá si svoje miesto v rodinnej hierarchii. Po nebohom Camovi ostali nedoriešené záležitosti v rámci rodiny. Vdova Ilse s ich dvoma dcérkami, jeho bratia Nathan a Bub, mama Liz či rodinný priateľ Harry a dvaja noví zamestnanci. Tieň podozrenia dopadá doslova na každého, len o tom nikto nehovorí. 

Autor: Jane Harper
Vyadavateľstvo: Tatran
Originál: The Lost Man
počet strán: 280

Postupne sa vynárajú nedoriešené vzťahy z minulosti, vnútorné konflikty postáv sa prehlbujú. Kým rodina oplakáva Cameronovu smrť, na povrch sa derú nové podozrenia. Je to príbeh o tom, kam až  je človek  ochotný zájsť, aby ochránil drahocenný život na nenávidenom a zároveň milovanom mieste.
...a možno je všetko inak....možno obeťou nie je obeť, ale všetci pozostalí....

Vyšla som zo svojej komfortnej zóny a siahla po krimi, ale ako vravím je to skôr rozvláčna rodinná dráma a dáva si "na čas", kým si zložíte celú skladačku. Naťahuje vás, postupne sa príbeh rozvíja a otvára a miestami som mala pocit, že sedím za stolom v kuchyni na farme bratov Brightovcov a vnímam ich rozhovory. Gro knihy tvoria dialógy postáv a vnútorné boje a dilemmy. Nie je to typ knihy, kde viete čo bude nasledovať. Práve o tom to je. Až do poslednej strany ste na vážkach a otázky visia asi v rozvírenom prachu púštnej krajiny a držia vás v hrsti. Umne a dômyselne napísaný príbeh, Jane Harper má svojský štýl, nechá vás hádať a hádzať podozrenia na všetky strany. Napínavá až po poslednú stranu, páľavu austrálskeho slnka budete cítiť na vlastnej koži.


Moje hodnotenie: ★★★★



Zverejnenie komentára