RECENZIA | NOČNÍ CIRKUS

sobota 25. júla 2020

Otvárame za súmraku.
Zatvárame za úsvitu.

Cirque des Reves. Cirkus snov prichádza všade bez ohlásenia, je úplne iný ako všetky známe cirkusy. Zahalený rúškom tajomna do čierno-biela, kde sa predmety skutočne menia na vtáky a ľudia skutočne miznú. Obaja mladí kúzelníci a hlavné postavy, Marco a Celia mali od narodenia nadprirodzené schopnosti, ktoré si z roka na rok zdokonaľovali pod vedením svojich účiteľov. Keď sa ich cesty konečne pretnú v neľútostnom súboji na neutrálnej pôde cirkusu, kde sa rodí nielen mágia ale fantázia má dvere otvorené dokorán,  ich vzťah sa mení v čoraz silnejšie puto. Z románu priam dýcha atmosféra kúzelného cirkusu z prelomu 19. a 20. storočia, vôňa jabĺk v karameli a horiaceho dreva, ale mágiou dielo uchváti aj ľudí, ktorí nikdy neboli vyznávačmi cirkusov.
Autor: Erin Morgenstern
Vydavateľstvo: Argo
počet strán: 472 strán
kosmas.cz

Kniha Noční cirkus je žánrovo na rozmedzí fantasy, romance a dobrodružného príbehu, poteší dušu aj najnáročnejšieho čitateľa. Je písaná akoby vo forme denníka - miesta a časy sa paradoxne menia s každou nastávajúcou kapitolou a zo začiatku musíte zapojiť svoju sústredenosť na maximum, aby ste sa v spletitom deji zorientovali. Hlavnou a nosnou myšlienkou diela je nepochybne čarovná, priam magnetická príťažlivosť cirkusu, ktorý vás k sebe pripúta svojou bezmedznou fantáziou a možnosťami, kde nič nie je iba ilúzia a všetko je pravé a skutočné. Nabité mágiou a vyšperkované do posledných detailov. Opisy prostredia sú detailne precítené, čo z knihy robí skutočný zážitok a vám sa odohráva pred očami doslova film z toho najneuveritelnejšieho prostredia. 



Hlavnými postavami sú protivníci v magickom súboji, Marco a Celia, celý život vedení k tomu, aby boli čo najlepší. Postupne posúvajú hranice svojich schopností, ale ako beží čas prv ani len netušia, že stoja na opačných stranách v tajuplnom súboji, ktorého pravidlá poznajú len ich tútori a na ktorý boli predurčení. Nejde však spomaliť ani zastaviť, veci sa dajú do pohybu a smerujú k neodvrátiteľnému - rivalita rozkvitne v lásku. Ich budúcnosť je spečatená nielen na pôde Cirque des Reves, ale aj vo vzťahu k  zvyšným zaujímavým postavám cirkusu, ako hadia žena Cukiko, dvojičky ktoré dokážu predvídať minulosť a budúcnosť, Panenka a Výlupek, veštkyňa Isobel, excentrický majiteľ cirkusu Chandresh či kategoricky negatívne postavy ako Alexander či kúzelník Prospero. Nechýbajú ani postavy nepriamo vstupujúce do deja ako hodinár Herr Thiessen či pán Barris. Obaja svojim talentom pomôžu dotvoriť cirkus do finálnej podoby a premenia neuveriteľné na uveriteľné

Okraje zdobí krásna drevorezba, no inak sú to len hodiny. Ale ten dojem trvá iba dovtedy, kým sa nenakrútia. Kým nezačnú tikať a kyvadlo sa nezačne pravidelne pohybovať. Vtedy sa z nich stane čosi iné. Menia sa pomaly. Najprv sa zmení farba ciferníka – prechádza z bielej do sivej a potom sa cez ciferník začnú plaviť oblaky, ktoré na druhej strane zmiznú - medzitým sa časti hodín rozťahujú, ani čo by sa hodiny pomaly, pôvabne rozpadávali. Trvá to celé hodiny. Farba ciferníka prechádza zo sivej do čiernej a na miestach, kde predtým boli číslice, teraz blikocú hviezdičky. Hodiny sú teraz bielosivé. Po polnoci sa hodiny znova začnú skladať do pôvodnej podoby. Počet gúľ sa zmenšuje, až napokon žonglér zmizne. Na poludnie sú hodiny znova hodinami, a nie snom.

Táto kniha je tak svojsky písaná, až ťažko uveriť, že sa jedná o debutové dielo Erin Morgenstern. Poteší každého milovníka/milovníčku fantasy, s istou dávkou citu a romantiky a predovšetkým dovolí vám snívať s otvorenými očami. V pestrých a početných opisoch kúziel, scén a jednotlivých atrakcií nahliadnete do autorkinej nefalšovanej predstavivosti, ktorá vám vyrazí dych. Nie je to iba kniha. Je to literárne umelecké dielo a dlho som nečítala nič podobné. Možno nikdy. Kniha Noční cirkus je jedinečná, jemnocitná a dáva priestor "uveriť" v čo ani len tajne nedúfate. 

Momentálne vyšla dotlač s krásnou obálkou dokonale vystihujúcu atmosféru knihy. Filmové práva odkúpila americká spoločnosť, tak dúfam, že sa čoskoro budeme tešiť na filmové spracovanie.


Moje hodnotenie: ★★★★★

Zverejnenie komentára