Kokosový olej-chytrý pomocník

sobota 13. februára 2016

Príjemný víkend všetkým,
po pracovnom týždni si rada nájdem čas okrem upratovania i na varenie, leňošenie a ako inak blogovanie. To je to, na čo sa najviac teším, ale cez týždeň je náročné sedieť v práci 8 hodín za počítačom, prísť domov a opäť skončiť za kompom a písať do noci články. Práve cez víkend sa u mňa rodí najviac ideí a nápadov na blog.

Pre dnešok som si pre vás pripravila článok o použití kokosového oleja, o ktorom sa chystám napísať asi od zrodu celého blogu. To je ale doba, však? Nebudem vás zahlcovať faktami a všeobecnými návodmi, ktoré sú dostupné na internete takmer na každom kroku a iste ich už poznáte naspamäť. Okrem toho, že je fantastický na varenie, chudnutie, bojuje s kvasinkami a baktériami, jeho benefity sú známe i v kozmetickom svete. Moja recenzia na "kokosák" ako ho ja rada nazývam je čiste môj subjektívny pohľad a osobná skúsenosť, alebo skúsenosť mojich najbližších s týmto mulitasking pomocníkom :-)

Predstavujem vám kokosový olej značky KOSPA, k dostaniu v sieti Drogerie Markt za cenu 11,49/500ml.

"Kokosový olej KOSPA je panenský a pochádza z I. procesu lisovania - je 100% čistý, bez akýchkoľvek aditív a nepodstúpil žiadne chemické, alebo tepelné úpravy. Továreň, z ktorej náš kokosový olej dovážame, má vlastnú, BIO certifikovanú plantáž s kokosovými palmami, dužina z ich kokosových orechov sa preto lisuje v ideálnom časovom rozmedzí od doby zberu."

Ako využívam kokosový olej ja a moja rodina?

  • na varenie či pečenie-milujem palacinky či lievančeky pripravené práve na kokosovom oleji. Je to jednoduché a zdravé, kokosový olej im dodá tú správnu chuť. Je tepelne stabilný až do 200 ° C, preto sa neprepaľuje a neprskádá sa ňom smažiť a variť množstvo pokrmov. Slané jedlá na ňom nezvyknem pripravovať, ostávam iba pri sladkých pochúťkach.
  • na zuby-áno, prekvapujúce, ale účinné! Dvakrát denne, ráno a večer som si ním leštila chrup a po dvoch týždňoch sa mi zdali jasnejšie a belšie. Navyše bez akýchkoľvek abrazívnych látok, okrem toho bojuje zabraňuje zápalom ďasien a tvorbe áft v ústach.
  • na vlasy- ako zábal alebo kondicionér po umytí. Oba spôsoby sú vysoko účinné. Pri zábale vlasovej pokožky, kedy olej vmasírujete priamo na kožu, sa pokožka zmäkčí a vyživí, zároveň kokosový olej bojuje s kvasinkami či lupinami, ktoré neraz vedia potrápiť každého. Vlasom dodá lesk a zacelí ich, nelámu sa, končeky sa nestrapkajú. Zábal sa zvykne robievať na dve hodiny alebo kľudne i na noc. Musíte ho poriadne vymyť, aby vlasy neostali mastné. Ako kondicionér na vlasy ho nanášam na vlasy vlhké po umytí je vhodný najmä na hydratáciu do dĺžok a zacelenie končekov, uľahčí mi rozčesávanie neposlušných vlasov. Vôňu, ktorú vám vo vlasoch zanechá, si zamilujete ako ja. Pozor na množstvo, aby ste to neprehnali a vlasy vám hneď nezmastneli. Olej vždy nanášajte na navlhčené vlasy, inak je to neúčinné!
  • ako produkt po opaľovaní- vďaka množstvu antioxidantov, ktoré obsahuje, mi neraz zachránil "kožu", resp. spálenú kožu. Okamžite skľudnil nepríjemný pocit spálenej pokožky, zhydratoval ju a tá nielenže krásne zhnedla ale i nasladlo voňala.
  • ako produkt na holenie- ak nemáte práve pri sebe penu na holenie, stačí trocha kokosového oleja, vyskúšajte!
  • na pery- na popraskané pery či už od chladu alebo od slnka, plne nahradí balzam na pery.
  • zábal na ruky- moja mamka si často robí zábaly na ruky, má ich dosť presušené a zničené častou dezinfekciou rúk, ktorú musí denne podstupovať. Kokosový olej dodá pokožke jej rúk dostatočnú dávku hydratácie.


Na čo používate kokosový olej vy? :-)


15 komentárov

  1. Skvelý článok! ♥ Ja som svoj článok o kokosáku publikovala asi pred 20 minútami, haha :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super článok:) má naozaj veľa využití, tiež ho používam takmer na všetko, a dnes večer ho idem skúšať za zuby!
    Ďakujem za tip!
    http://vsetko-co-mam-rada-by-vaja.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kokosový olej používám snad na všechno. Na pleť, vlasy, rty. Jediné, kde ho nedávám je jídlo. Taky se mi osvědčil při bolení zubu. Kokosák považuji za takový menší kosmetický zázrak. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. pri bolení či bieleni? ja ho používam na to bielenie :-)

      Odstrániť
  4. Ako vieš že presne včera som si ho kúpila ! :P

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kokosový olej používam veľmi rada najmä pri varení/pečení ale niekedy ho dám aj na vlasy a začala som skúšať aj na zuby. Uvidíme, ako sa osvedčí :)
    Owl Heaven

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Kokosový olej je můj nejvěrnější kosmetický produkt. Používám ho nejvíce na vlasy ale občas na vaření, na rty a někdy si ho dám jen tak lžičku do pusy :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. len tak ho nejedávam ale napr dobrý je i nalačno na detox :-)

      Odstrániť
  7. Olej používám hlavně teda na vlasy a vyhovuje mi daleko více než třeba olivový. Jeho největším kladem je vůně.
    Ale ráda ho také používám při pečení. Třeba když dělám kokosový cheesecake.

    ...Instantní krása//Giveaway...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. olivovy je o dosť ťažší na vlasy, ale oba sú dobré na varenie :-)

      Odstrániť