Miesta kam sa rada vraciam.....alebo rozprávka na Lednickom zámku

utorok 22. októbra 2013

Pekný večer prajem!
Nejak ma dnes večer chytila nostalgia a prezerám si fotky z výletov a rôznych príležitostí s rôznymi ľuďmi, s rodinou.....hneď som sa v mysli opäť preniesla na tie čarovné miesta. Človek nemusí cestovať do Saudskej Arábie, aby zachytil a zažil pocit "čarovného sveta" :-)
Určite mnohé z vás, najmä české čitateľky toto miesto poznajú a určite mi tiež dajú za pravdu, že je naozaj kúzelné...
Bola som tam dvakrát za posledné dva roky a nemyslím si, že to bolo naposledy. Nenechala som si ujsť 3 prehliadkové trasy zo 4, videla som krásny luxusný interiér, lapartmány, autentickú kúpelňu s kachličkami na háčikoch !!! (jedinečný nápad na tú dobu), ručne vyrezávané drevené točené schody, knižnicu a obrazy vtedajších stelesnení "krásy", je to len časť toho, čo všetko mi utkvelo v pamäti. No nepochybne rovnakým zážitkom bola prechádzka obrovským parkom s mnohými zákutičkami a návšteva úžasného skleníka. Už len tá úprava živých plotov a všetka tá starostlivosť o flóru musí teda stáť hoooodne času :)
Vedela by som si tam predstaviť rozprávkovú svadbu a nielen to, možno i vysokonákladný život...hm :)
Milujem históriu a každoročne navštevujem hrady a zámky- je to proste moje hobby. 
Niekto zbiera známky, ja zas podobné zážitky a fotky.
Mnoho ľudí pre to nemá pochopenie, ale ja chápem, nie každý má estetické cítenie, romantickú dušu a záľubu v histórii.

Nech sa páči, Lednický zámok
skleník

 Minaret
 Veveričiak na strome 
 areál 
 bohaté novogotické zdobenie


História v skratke
"Zámok Lednice sa nachádza v moravskej obci Lednice na pravom brehu rieky Dyje, približne 12 km východne od mesta Mikulov. Zámok s rozľahlou záhradou patrí medzi najkrajšie pamiatkové komplexy v Českej republike. Lednické panstvo získali v roku 1249 Lichtenštajnovci a patrilo im takmer 700 rokov. Dnešnú podobu získal zámok pri rozsiahlej rekonštrukcii z polovice 19. storočia v slohu imitujúcom anglickú tudorovskú gotiku. Došlo tak k rekonštrukcii pôvodnej renesančnej stavby zo 16. storočia okolo ktorej bola už vtedy rozsiahla zahrada. Významnou úpravou prešiel zámok koncom 17. storočia, kedy bol barokovo upravený podľa plánov významného talianskeho architekta Domenica Martinelliho a Johanna Bernharda Fischera z Erlachu."

Toto miesto asi ulahodí najmä zamilovaným párom :)
Ale ani sám sa tam človek rozhodne nebude nudiť, stačí mu k tomu Nikon na ramene :)


5 komentárov

  1. Neznám nikoho, koho by Jižní Morava (a zejména pak Lednice) neokouzlila, já sama to tam mám velice ráda. Blízké Valtice jsou také pěkné a na kolo je tento kraj značka ideál :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ďakujem za všetky milé komentáre, budem sa snažiť kvalitne fotiť i na budúce ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lednice jsou krásné a fotky se moc povedly :)

    OdpovedaťOdstrániť