books| Nezvyčajné manželstvo

pondelok 17. februára 2020

"Lord Trent Hawthorne je mladším bratom vojvodu z Rivertonu. Má svoj majetok a celkom presne nevie, čo vlastne v živote chce. Plánuje tiež, že jedného dňa sa zaľúbi do ženy, ktorú si vyberie. Ale jeho zmysel pre česť ho privedie k tomu, že sa ožení so ženou, ktorú takmer nepozná. Sen o milujúcom manželstve, aké mali jeho rodičia, je stratený.Život lady Adelaide Bellovej bol ľahší, keď sa skrývala v tieni svojej sestry. Nikdy si nemyslela, že sa vydá z rozumu a to ešte skôr, ako sa predstaví v spoločnosti.Nič nejde tak, ako si Trent a Adelaide predstavovali. Dokáže toto manželstvo prežiť ich prešľapy a tlak londýnskej spoločnosti? Prerastie ich vzťah do skutočného spojenia mysle a srdca?"
nezvycajne manzelstvo kristi ann hunter i527.net
Originál: An Uncommon Courtship (2017)



Vydavateľstvo: i527.net
Počet strán: 288
Rok vydania: 2018

Titul Nezvyčajné manželstvo je v poradí tretím z edície Hawthorne House a v poradí druhým románom, aký som od Kristi Ann Hunter čítala. Šľachtická rošáda bola moja prvotina a naplnila moje očakávania. Postavy boli dôvtipné a hravé, dej romantický a pútavý so zaujímavou zápletkou. Bola som zvedavá, či moje očakávania ostanú naplnené aj pri čítaní tejto knihy. 

Príbeh lásky lorda Trenta a lady Adelaide vôbec nezačína ako z rozprávky. Lord Trent nechcene skompromituje mladú a nevinnú Adelaide, a to tak, že sa ocitne v nesprávnej chvíli na nesprávnom mieste. Napriek tomu, že medzi nimi k ničomu nedôjde, Trent sa zachová ako pravý džentlman a neostane nič dlžný svoje cti. Mladú Adelaide požiada o ruku. Avšak ani jeden z nich po manželstve z rozumu netúži. Trent odjakživa sníval, že sa ožení z lásky ako jeho rodičia a teraz je jeho snom rázny koniec. Adelaide naopak ako krotká dcéra svojej vypočítavej matky bažiacej po titule vojvodu, sčasti uvíta odchod z nehostinného domova. Aj keď si neberie vojvodu, ale jeho brata, poddá sa svojej matky i kompromitujúcej situácii a prijme ponuku k uzavretiu manželstva. 

Na jednej strane sa vezmú náhle, ihneď v úvode knihy. Na strane druhej sa ich cesty krížia len veľmi kľukato a priazeň jeden druhého si získavajú pomaly, postupne. Lord Trent nie je žiaden dominantný hrdina klasických románov. Nie je to muž činu, ani milovník žien, to ani z ďaleka. Je to muž citlivý, v istých ohľadoch bojácny a nerozhodný. Miestami sa mi zdá, že až sabotuje Adelaidine pokusy o vzájomné zblíženie. Adelaide je zas pravým obrazom doby- inteligentné nevinné dievča, krotké a poddajné ako anjel. Musím zdôrazniť, že s charakterom postáv som sa nevedela zo začiatku stotožniť. Obe postavy boli "neotesané" a ťažkopádne vo veciach lásky. O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď sa každou stranou knihy autorke podarilo viac a viac pretvoriť ich charaktery do vzájomného súladu. Niektoré pasáže boli pre mňa utrpením a mala som chuť ich preskočiť. Scény zbytočne zdĺhavé a aj to "oťukávanie sa" trvalo na môj vkus pridlho. Na romantickosti to však knihe ani zďaleka neubralo. Ako ste sa iste dovtípili, láska naplno rozkvitla. Kniha sa mi páčila a určite si prečítam aj ďalšie tituly od tejto autorky. 

Moje hodnotenie: ★★★



Zverejnenie komentára