Filmové zaláskované tipy

štvrtok 24. júla 2014

Krásny večer,
tak som si povedala, že by nebolo zlé vám odporučiť zopár filmových tipov, ak vám už došli nápady a máte chuť na niečo zamilované, bláznivé, romantické a vtipné či tragikomické. Spísala som si 3 filmy z kategórie romantická komédia/dráma, ale dbala som nato aby boli ešte "čerstvé", t..j z roku 2013-2014. Dúfam, že vás inšpirujem a budú sa vám páčiť aspoň tak ako mne. Momentálne sa mi žiadalo čosi, čo by mi pomohlo trocha sa prebrať k životu a začať opäť snívať! Možno aj o láske, no....:-) Neviem ako vy ale ja mám rada filmy, pri ktorých si dokonale oddýchnem, pričom raz za čas si pustím i nejaký ťažší film, ktorý mi ostane v pamäti ešte veľmi dlho po tom....
Takže zahnúť svetlá, vyložiť nohy na stôl a začíname premietať :-)

Austenland
Komedie / Romantický
USA / Velká Británie, 2013, 97 min
Ruku hore, kto miluje knižky od Jane Austen ? Ja teda určite!
"Láska Jane Hayes (Keri Russell) k dílu spisovatelky Jane Austenové jí komplikuje vlastní život. Protože by se také ráda stala hrdinkou milostného příběhu, celý život si šetří peníze na cestu do Austenlandu, výstředního rekreačního komplexu, ve kterém se hosté ocitnou uprostřed období regentství. Vyzbrojena čepcem, korzetem a výšivkami se Jane snaží zbavit nálepky staré panny... ale poznat, kde končí sen a začíná skutečný život — a možná skutečná láska — není vůbec snadné." (csfd)

Hlavná hrdinka ("Felicity")  je posadnutá predstavou o živote v regentskej dobe a o nesmrteľnej láske medzi ňou a pánom Darcym, avšak doslova jej to marí akýkoľvek osobný život. Ľahká komédia, pri ktorej som si oddýchla a i nemálo sa zasmiala...ak tipujete koniec, vedzte, že nič nie je tak, ako na prvý pohľad vyzerá. To rozuzlenie vás ešte viac zamotá ale nakoniec príde ... veď si to pozrite samé, pre niekoho možno hovadina, ja som sa skvelo bavila :-)

Endless Love
Drama / Romantický
USA, 2014, 104 min

"První láska je nezapomenutelná. Připomíná jízdu na horské dráze, kdy člověka ovládají síly, proti nimž je bezmocný. Davidovi a Jade se právě tohle přihodilo. Podle slavného stejnojmenného románu Scotta Spencera vznikla plnokrevná romance, která vám připomene nebo ukáže, jak mocné a magické je období první zamilovanosti. David (Alex Pettyfer) a Jade (Gabriella Wilde) jsou spolužáci, čerství absolventi střední školy, ale to je to jediné, co je spojuje. Jade vyrůstala v přepychu, opečovávaná starostlivými rodiči, kteří jí nalinkovali kariéru lékařky. David má za sebou jeden drobný střet se zákonem, pracuje s tátou v jeho autodílně a na budoucnost radši nemyslí. Když mezi nimi při náhodném setkání přeskočí mohutná jiskra, nedívají se napravo ani nalevo a s nasazenými růžovými brýlemi kráčí vstříc šťastné společné budoucnosti. Neuvědomují si přitom, že existují lidé, kteří jim jejich vztah nepřejí a udělají všechno proto, aby ho zničili. Říká se, že láska hory přenáší, ale jsou věci, se kterými si poradit nedokáže." (csfd)


Dôvodom, prečo som tento film túžila vidieť bol Alex Pettyfer, nepopieram :D Možno aj preto sa mi film celkom páčil a vidím v ňom i potenciál. Je to bláznivé, sebecké až priam závislé....taká je ich láska, ale v podstate nerobia nič zlé, len sa ľúbia. Ich okolie však tento názor nezdieľa, nik neverí na prvú a zároveň tú pravú lásku. A ako to celé skončí? Dramaticky, tragicky či šťastne? To neprezradím...je to dosť sladké a možno nereálne, ale ak ste single je to úplne jedno :-)

The Fault in Our Stars
Drama / Romantický
USA, 2014, 125 min
"Hazel a Gus jsou dva výjimeční teenageři, které spojuje kousavý humor, pohrdání konvencemi a především láska, co s nimi cloumá. Jejich vztah je o to neobvyklejší, že se seznámili a zamilovali během setkávání na sezeních podpůrné skupiny pro boj s rakovinou. Hazel Grace Lancasterové (Shailene Woodley) je šestnáct let. Má ráda (a zároveň toleruje) své někdy až příliš starostlivé rodiče a právě se zakoukala do mladíka jménem Gus Waters (Ansel Elgort), který se na oplátku zamiloval do ní. Jak se sbližují, Hazel a Gus společně prožívají své obavy vyplývající z jejich zdravotních problémů a zároveň sdílí lásku ke knihám, včetně Hazelina oblíbeného románu Císařský neduh. Mnohokrát se marně snažila spojit s autorem knihy, samotářským Peterem Van Houtenem (Willem Dafoe). Když se Gusovi podaří Van Houtena zkontaktovat, spisovatel je oba nečekaně pozve do Amsterdamu. Gus je rozhodnutý vzít Hazel na cestu, aby našla odpovědi na všechny otázky, které kdy ke knize měla. Ale odpovědi, které hledá, nepřichází od Petera Van Houtena. Přichází z velkého dobrodružství, které Hazel zažije s někým, koho se nebojí milovat a kdo jim oběma dal něco, co Hazel nazývá „Malou věčností – nekonečnem mezi sečtenými dny." (csfd)

Nie je to tínedžerský film typu Walk To Remember ani podobná patetická hovadina. Obaja hrdinovia sú cynickí, majú zvláštny zmysel pre humor a berú svoj "život" s nadhľadom ako vedľajší účinok rakoviny. Film má veľmi silnú ideu "že život nie je továreň na splnené priania"...Budete sa smiať, aj si poplačete..koniec filmu už pravdepodobne zvládať nebudete, lebo od polovice filmu to už pôjde z kopca a asi si viete domyslieť ako to skončí. Je to silné, smutné i veselé zároveň. Ak vám nestačí film, môžete si prečítať i knihu od Johna Greena, ja ju práve čítam, menovaný za ňu dostal nemálo ocenení (časopis Time knihu vyhlásil za knihu roka 2012). 

Pokračovanie nabudúce ;-)
Ak máte nejaké tipy, sem s nimi!


5 komentárov

  1. Endless love je neskutočne krásny film....dosť pripomína mi to The Notebook (zápisník jednej lásky), ktorý je tiež romantický a človek slzy neudrží :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. že aj tebe sa páčil David, priznaj sa :D Notebook sa mi nepáčil, ale tento ma oslovil :)

      Odstrániť
  2. Na vine su hviezdy chcela by som si ju prečitať mam niečo podobne ako ona ale nie chvalabohu až tak ale bojim sa to vidiet alebo dočitat do konca neviem ani či na to budem mat odvahu,,, alebo to autor až moc dramaticky napisal inak z toho sa ludia vždy dostali a žili dlho alebo to mala už v takom štadiu že už nebola ina možnost....neviem ....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som si tu knizku iba stiahla do mobilu ale uz som v polovici....ak je to tak Roumi, nemala by si to čitať, teš sa veseľ sa a užívaj si prázdniny a voľno a radšej si zapni ten Austenland :)

      Odstrániť
  3. Děkuju za tipy, určitě se na to mrknu:)

    OdpovedaťOdstrániť